Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sfântul Ștefan, 27 decembrie. Tradiții și obiceiuri respectate astăzi
WhatsApp
Sfântul Ștefan, 27 decembrie. Tradiții și obiceiuri la români.  

Peste 460.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică pe 27 decembrie, de Sf. Mucenic Ştefan, conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Astfel, prenume masculine sunt: Stefan/Ştefan - 300.627, Istvan - 32.889, Fanel/Fănel - 8.344, Fanica/Fănică - 4.897, Stefanel/Ştefănel - 3.500, Stefanut/Ştefănuţ - 3.011, Fane - 522, Stefanus/Ştefănuş - 4.

Iar prenume feminine: Stefania/Ştefania - 112.241, Stefana/Ştefana - 19.637, Fanica/Fănica - 8.383, Fanuta/Fănuţa - 1.018, Fana - 306.

Tradiții de Sfântul Ștefan

 

O icoană a Sfântului Arhidiacon Ștefan, sfințită în ziua prăznuirii sale și adusă în casă, ajută la rezolvarea problemelor de sănătate și ajută la rezolvarea conflictelor de natură juridică. Se spune că Sfântul Ștefan te ajută să rezolvi conflictele cu persoanele foarte orgolioase. De asemenea, în ziua de 27 decembrie se fac pomeniri pentru cei care au avut decese dramatice, după care pachetele se împart doar persoanelor care poartă numele Sfântului Ștefan, potrivit DcNews.

În anumite zone din Oltenia și Muntenia se prepară „pâinicile șui Ștefan“/ Acestea se aseamănă cu cozonacul, sunt rotunde și se ung cu miere. Simbolul acestora sunt pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan, primul martir creștin.

Călătoriile în zone montane și în locuri izolate, care pot fi primejdioase, este bine să fie evitate de ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan. Deplasările în această zi sunt considerate sfidătoare la adresa sfântului. Este de bun augur dacă pe 27 decembrie dăruim icoana Sfântului Ștefan însoțită de o candelă aprinsă în memoria celor decedați. Pentru a avea spor în casă, Sfântul Ștefan trebuie cinstit așa cum se cuvine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel