Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un proces de trei decenii: Elena, obligată să achite 300.000 de euro clinicii din Italia unde l-a născut pe fiul ei, rămas cu un handicap grav
WhatsApp
Mamă în greva foamei pentru fiul său cu dizabilități. Elena, obligată să achite daune, la finalul unui proces de aproape trei decenii. "Nu am 300.000 de euro".

O luptă foarte lungă cea a Elenei Improta, care pare să nu aibă sfârșit. O mamă, aflată în a douăsprezecea zi de greva foamei, pentru că a fost condamnată să plătească 300.000 de euro cheltuieli de judecată către clinica romană Villa Mafalda, unde a născut și pe care a dat-o în judecată în 1996. Douăzeci și șapte de ani de procese pentru "a proteja dreptul la viață și viitorul" fiului ei Mario, doar pentru a fi condamnată să plătească o maxi despăgubire. 

Mario s-a născut la 18 noiembrie 1989. "Totul se oprește odată cu nașterea lui Mario. Mario, ochii lui mari și buclele lui blonde, crizele lui epileptice și tetrapareza lui spastică. Mario să fie îngrijit 24 de ore pe zi. Mario și Elena, disperați și abandonați de un soț și un tată care nu are instrumentele necesare pentru a ne fi alături", scrie femeia. O mamă care nu se dă bătută și dă în judecată clinica pentru că ceva nu este în regulă: handicapul grav al lui Mario este legat de momentul nașterii. Asta spun specialiștii pe care îi consultă, deoarece nimeni, explică ea, 'nu a legat starea lui Mario de o eventuală boală rară', dar 'totul confirmă în mod rezonabil o legătură între naștere și suferința ischemică hipoxică, adică absența oxigenului'. Ea a dat în judecată clinica unde a născut, dar instanța i-a dat dreptate: trebuie să plătească cheltuielile de judecată, o sumă care a crescut de-a lungul anilor: 300.000 de euro.

Deznodământul tragic al unui proces de trei decenii



Dar ea nu are acești bani. 'Este o decizie punitivă și umilitoare', explică ea într-una dintre înregistrările video pe care le-a postat pe rețelele de socializare, 'mai ales pentru condiția de viață a lui Mario'. "Nu caut vinovați, am crezut întotdeauna în justiție și, acceptând motivațiile, sucomb cu resemnare", spune ea, adăugând: "Nu cerem pomană, ci un extras din marea sumă solicitată ca rambursare a cheltuielilor de judecată către clinică și omologi. De fapt, Elena nu ar putea deconta cel puțin o parte din sumă decât prin ipoteci, împrumuturi sau prin vânzarea caselor date în comodat gratuit în cadrul proiectului "Casa di Mario" al asociației "Oltre lo sguardo", al cărei președinte este.

Nu a mâncat de mai bine de două săptămâni. Elena Improta, o mamă curajoasă, continuă greva foamei pentru a proteja dreptul la viață și viitorul fiului său Mario, cu handicap grav de la naștere, dar și al casei de tip familial care găzduiește proiectul Dopo di noi pentru fiul său, dar și pentru alte persoane cu handicap adăpostite între acei pereți din Orbetello. O grevă destinată să continue însă doar câteva zile, altfel corpul Elenei, angajat într-o luptă de treizeci de ani, ar putea ceda cu consecințe foarte grave pentru sănătatea sa.

În urmă cu treizeci și patru de ani, Elena l-a născut pe Mario într-o naștere riscantă la clinica Villa Mafalda din Roma. Avea 26 de ani: i s-a spus că fiul ei nu va vorbi niciodată, nu va merge și nu va putea trăi fără asistență. Elena, care locuia la Roma la acea vreme (unde a rămas până acum trei ani, înainte de a se muta la Orbetello), a început apoi o lungă bătălie juridică. După mai multe expertize, legătura dintre suferința ischemică hipoxică și absența oxigenului cu starea lui Mario a fost confirmată în mod rezonabil. Dar nu și legătura de neglijență a medicilor și a clinicii.

 Elena, obligată să achite 300.000 de euro clinicii care i-a schimbat viața

 

Elena a decis atunci să muncească pentru a crea un viitor decent pentru băieți ca fiul ei. Din angoasa ei la gândul a ceea ce se va întâmpla cu Mario atunci când ea nu va mai fi acolo pentru a avea grijă de el - o stare pe care Elena o împărtășește cu mulți alți părinți de copii cu dizabilități grave cu un viitor incert - a apărut dorința de a înființa organizația non-profit Oltre lo Sguardo și alegerea Orbetello ca loc ideal pentru Casa lui Mario, camere mari și luminoase cu deschidere spre lagună pentru a găzdui copii ca fiul ei. O renaștere pentru Elena și Mario.

Dar perioada de seninătate a fost copleșită de o hotărâre judecătorească. Elena a pierdut procesul împotriva clinicii pentru acea naștere care nu a decurs așa cum ar fi trebuit: va trebui să plătească aproape 300 de mii de euro în cheltuieli de judecată. Bani pe care ea nu îi are.

În urmă cu câteva zile, Villa Mafalda a respins toate propunerile de mediere, respingând oferta de a primi o treime din suma datorată și limitându-se la a propune ca întreaga sumă să fie plătită în rate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel