Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dacă stai prea mult timp la telefon poți face riduri! Lumina albastră excesivă poate "accelera procesul de îmbătrânire", avertizează un studiu
WhatsApp
Un studiu academic a sugerat că dacă stați prea mult timp la telefon ați putea face riduri, după ce a constatat că lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate accelera procesul de îmbătrânire.

Aproape fiecare adult din lumea occidentală este expus zilnic la lumina albastră de la telefoane, calculatoare de lucru și televizoare.

Dar acum, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon au descoperit că, atunci când muștele de fructe sunt puse sub lumina orbitoare timp de 14 zile, ele prezintă semne de afectare a funcției celulare și de neurodegenerare - sau îmbătrânire.

Dr. Jadwiga Giebultowicz, biologul care a condus studiul, a avertizat că aceasta ar putea avea un "efect dăunător asupra unei game largi de celule din corpul nostru".

'Studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o bună strategie anti-îmbătrânire', a adăugat ea.

 

Cercetări anterioare au avertizat deja că prea mult timp petrecut în fața ecranelor crește riscul de obezitate și de probleme de sănătate mintală

 

Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că lumina albastră afectează ochii, ducând la vedere încețoșată, degenerare maculară și cataractă - și perturbă ritmul circadian, făcând mai dificilă adormirea. Multe dispozitive dispun deja de mecanisme încorporate care permit utilizatorilor să reducă lumina albastră pe care o emit.

În cadrul studiului - publicat astăzi în revista Frontiers in Aging - oamenii de știință au împărțit muștele de fructe în două grupuri.

Un grup a fost expus la lumină albastră în mod continuu timp de zece sau 14 zile, în timp ce al doilea a fost ținut în întuneric constant. Muștele au fost apoi ucise, iar oamenii de știință au examinat celulele din capetele lor pentru a găsi diferențe.

Cei expuși la lumina albastră timp de 14 zile aveau niveluri mai mari de succinat chimic - sugerând o producție de energie afectată.

De asemenea, aveau niveluri mai scăzute de glutamat - cheie pentru comunicarea dintre celule - ceea ce, potrivit cercetătorilor, indică începutul neurodegenerării.

Muștele au fost expuse la o lumină albastră mult mai puternică decât cea emisă de telefoane și laptopuri. Și au fost supuse la această lumină în mod continuu timp de până la 14 zile - în loc de doar câteva ore.

Oamenii de știință au spus că rezultatele lor sugerează că lumina ar putea declanșa schimbări în celule care să accelereze îmbătrânirea.

 

Lumina albastră ar putea provoca "moarte prematură"

 

Giebultowicz a adăugat: "LED-urile au devenit principala sursă de iluminare a ecranelor de afișare, cum ar fi telefoanele, desktop-urile și televizoarele, precum și a iluminatului ambiental, astfel încât oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin intermediul iluminatului cu LED-uri în cea mai mare parte a orelor de veghe. 

Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași, astfel încât există un potențial de efecte negative ale luminii albastre asupra oamenilor.”, conform Daily Mail.

Ea a adăugat: 'Rezultatele acestui studiu sugerează că sunt necesare cercetări viitoare care să implice celule umane pentru a stabili în ce măsură celulele umane pot prezenta modificări similare în metaboliții implicați în producția de energie ca răspuns la expunerea excesivă la lumina albastră'.

Oamenii de știință au arătat anterior că muștele expuse la lumina albastră "activează" genele pentru a le proteja de stres. De asemenea, ei au constatat că cele ținute în întuneric tind să trăiască mai mult.

 

Oamenii petrec zilnic cinci ore și jumătate la telefon, potrivit estimărilor

 

De asemenea, s-a dovedit că mai petrecem alte trei ore în fața televizorului.

Dar există un număr tot mai mare de cercetări care arată că petrecerea unui timp prea îndelungat în fața luminii albastre ar putea afecta sănătatea cuiva - și ar face mai greu de adormit.

Mai multe studii au avertizat că aceasta poate afecta ceasul circadian - cronometrul biologic pe care funcționează toate celulele pentru a determina ora din zi.

În iunie, oamenii de știință din Bay Area au sugerat chiar că lumina albastră ar putea afecta apărarea imunitară a ochilor, crescând riscul de probleme oculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel