Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum afectează căldura extremă femeile însărcinate și cât de periculoasă este pentru bebeluși
WhatsApp
Pe măsură ce lumea se încălzește, oamenii de știință înregistrează o creștere a nașterilor premature precum și a copiilor subponderali.
Fetiță din Moldova moartă la naștere: patru cadre medicale acuzate de omor prin imprudență. Mama: "Am cerut ajutor, nu a venit nimeni”

La fel ca în multe alte părți ale lumii, valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, mai intense și mai lungi, ajungând chiar un pericol real pentru femeile însărcinate. O astfel de căldură acută reprezintă o problemă deosebită pentru femeile însărcinate, care sunt mai vulnerabile la ea.

Pe măsură ce lumea se încălzește, oamenii de știință observă o creștere a numărului de nașteri de copii morți, alături de nașteri premature sau subponderale.

 

Cum afectează căldura extremă femeile însărcinate

 

National Geographic a intervievat femei însărcinate și mame care abia au născut, membri ai familiilor acestora, lucrători din domeniul sănătății și lideri ai comunității din Kilifi pentru a înțelege modul în care căldura extremă afectează sănătatea mamei și a nou-născutului. Un lucrător din domeniul sănătății le-a spus că au fost observate mai multe complicații la naștere și mai multe nașteri premature.

Un număr din ce în ce mai mare de cercetări științifice sprijină această observație, sugerând că temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit în timpul zilei și nopțile mai călduroase pot duce la o creștere a rezultatelor adverse pentru femeile însărcinate.

Acestea variază de la riscuri mai mari de naștere a unui copil mort - când copilul se naște mort după cel puțin 20 de săptămâni de gestație - la șanse mai mari de naștere prematură, în care copilul se naște înainte de 37 de săptămâni, în loc de termenul complet de 40 de săptămâni.

Unele studii sugerează că temperaturile mai ridicate au dus la mai mulți nou-născuți cu greutate mai mică, ceea ce poate duce la complicații de sănătate pentru copil. O analiză recentă a 70 de studii realizate în 27 de țări, inclusiv în Statele Unite, China, câteva țări europene și din Africa Subsahariană, a arătat că pentru fiecare creștere a temperaturii cu 1,8 grade Fahrenheit, riscurile de naștere prematură și de nașteri mortale cresc cu 5 procente.

Vezi și: Marea Britanie. Lidl va vinde fructe și legume afectate de secetă pentru a susține fermierii

 

Impactul căldurii extreme asupra sarcinii

 

Deși oamenii de știință nu au reușit să identifice perioadele din timpul sarcinii în care căldura extremă prezintă cel mai mare risc, expunerea la căldură acută pare să cauzeze probleme atât în stadiile timpurii, cât și în cele târzii.

Ceea ce complică toate aceste studii este faptul că nu există semnături unice (cum ar fi o mutație specifică) care să poată lega o naștere moartă individuală sau o naștere prematură de un eveniment de căldură extremă, spune Lyndsey Darrow, epidemiolog la Universitatea Nevada din Reno.

Cercetătorii au folosit seturi de date pe termen lung pentru a potrivi duratele și datele de sarcină cu datele de temperatură pentru a înțelege cât de mult și ce aspecte ale căldurii - intensitatea și sau durata acesteia - dăunează acestui segment vulnerabil al societății.

 

Până în prezent, oamenii de știință nu au determinat căile fiziologice precise prin care căldura afectează sarcina, dar au câteva ipoteze

 

Mai multe studii sugerează că femeile însărcinate ar putea fi expuse unui risc ridicat de stres termic mai aproape de data nașterii lor. Expunerea la temperaturi extreme în ultimele zile sau săptămâni de sarcină poate crește șansele de a naște un copil mort sau de a declanșa o naștere prematură - ceea ce poate crește șansele de boli respiratorii, de afectare a dezvoltării neurologice și de deces în copilăria timpurie.

Alte cercetări indică faptul că, atunci când o mamă suportă temperaturi ridicate la începutul sarcinii, bebelușul în curs de dezvoltare este expus riscului de defecte cardiace, ale măduvei spinării sau ale creierului, ceea ce poate explica nașterea prematură sau a unui copil mort. Unele studii notează că femeile pot fi vulnerabile la căldură acută pe toată durata sarcinii, nu doar în ultima parte a acesteia. 

De asemenea, deshidratarea poate îngroșa sângele, crescând tensiunea arterială a mamei și reducând fluxul sanguin și, prin urmare, livrarea de oxigen și nutrienți către copil. Acest lucru poate duce la copii subponderali sau la nașteri premature.

Stresul termic ar putea, de asemenea, să inducă inflamații la nivelul deciduei - porțiunea maternă a placentei - declanșând travaliul prematur. Pe baza studiilor pe animale, temperaturile ridicate pot stimula niveluri mai ridicate de hormoni de sarcină, cum ar fi oxitocina, care ar putea iniția travaliul prematur.

 

Cercetări și teorii

 

Într-un studiu din 2022, realizat în iunie, epidemiologul Darrow și colegii săi au folosit înregistrări de decese fetale din 1991 până în 2017 din șase state americane - California, Florida, Georgia, Kansas, New Jersey și Oregon - și au constatat o creștere de 3 % a riscului de naștere a unui copil mort atunci când femeile însărcinate au avut patru zile calde consecutive în săptămâna anterioară. 

În Carolina de Nord, cercetătorii au descoperit că temperaturile nocturne sunt strâns asociate cu nașterile premature. Între 2011 și 2015, ei au constatat că riscul de naștere prematură a crescut cu până la 6 la sută cu fiecare creștere de două grade a temperaturilor care depășesc 75 de grade între mai și septembrie.

În timp ce astfel de valuri de căldură și temperaturi acute sunt periculoase, un factor pe termen lung trecut cu vederea include o creștere treptată a temperaturilor medii sezoniere, care poate amenința, de asemenea, femeile însărcinate și copiii lor. La fel ca în cazul multor alte inegalități economice și de sănătate - inclusiv accesul la umbră, ventilatoare și aer condiționat - unele femei sunt mult mai vulnerabile la acest stres termic decât altele.

 

Nu toată lumea este afectată în mod egal

 

În SUA, rezultatele negative ale sarcinii legate de căldură sunt aproape duble pentru femeile de culoare și hispanice, comparativ cu femeile albe. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că femeile de culoare tind să locuiască în cartiere dens populate și construite, care se încălzesc rapid și durează mai mult să se răcească din cauza lipsei de spații verzi. De asemenea, este probabil ca multe dintre ele să nu-și permită sau să nu aibă acces la aer condiționat în zilele extrem de călduroase.

În mod similar, cercetătorii care studiază sănătatea maternă în țările cu venituri mici și mijlocii suspectează că impactul valurilor de căldură legate de schimbările climatice și al creșterii temperaturilor asupra femeilor însărcinate care locuiesc în aceste regiuni va fi mult mai mare. În aceste părți ale lumii, femeile cu hrană nutritivă limitată continuă să se angajeze în treburi casnice obositoare - de la mersul pe distanțe lungi pentru a aduce apă la agricultură și strângerea de lemne de foc - până târziu în timpul sarcinii, pe timp de căldură acută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel