Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Copiii din diaspora învaţă ce înseamnă să fii român: „Sunt foarte implicați și foarte fericiți”
WhatsApp
Au crescut în străinătate, dar vor să înveţe ce înseamnă să fii român. Vorbim despre copiii românilor din Diaspora. Tinerii, unii veniţi pentru prima dată în România, participă la diverse ateliere creative, în Bistriţa Năsăud şi în Neamţ. Vor învăţa aici tradiţiile şi cultura românească, dar vor vizita şi locurile unde s-au născut părinţii sau bunicii lor.
Copiii din diaspora învaţă ce înseamnă să fii român: „Sunt foarte implicați și foarte fericiți”

Peste 100 de copii şi adolescenţi, veniţi din 17 ţări, participă la diverse ateliere creative unde se familiarizează cu istoria, cultura, geografia şi muzica din România.

„Copii sunt foarte implicați, avem şi copii din Franţa, Cipru, Grecia. Sunt foarte fericiţi ca pot pune în practica melodiile româneşti”, susține coordonatoarea. 

 

Exerciţiile de vorbire se fac în atelierul de literatură

 

„Să citim cât mai mult în limba română. Să facem în aşa fel încât să promovăm limba română şi peste hotare”, spune Ionuț, voluntar ARC, la Observator.

Pentru ediţia din acest an, au fost alese taberele de agrement din Oglinzi, județul Neamț și cea din orașul-stațiune Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud.

Pentru cei peste o sută de copii din Diaspora, tabara se apropie de final. Aceştia se reîntorc cu regret in tările de adopție pentru că… „România este țara mea”.

 

Tabere pentru copiii români din afara ţării

 

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat despre taberele pentru copiii români din afara ţării, după după doi ani de pauză, din cauza pandemiei.

„Încep taberele pentru copiii români din afara ţării! După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, reluăm acest program important. Am semnat, astăzi, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, conducătorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi Eduard Novak, ministrul Sportului, protocolul de colaborare pentru taberele ARC”, a scris pe 25 mai Firea pe Facebook.

Ea a precizat că 1.225 de elevi, studenţi, tineri şi profesori din Diaspora şi comunităţile istorice vor merge la munte în România, pentru unii dintre ei aceasta fiind singura ocazie "să afle lucruri despre ţara unde s-au născut şi au copilărit părinţii lor".

„Pentru ediţia din acest an, au fost alese taberele de agrement din Oglinzi, judeţul Neamţ, şi Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. Timp de şapte zile, grupurile de tineri şi cadre didactice vor dezvolta comunicarea în limba română, vor afla lucruri neştiute poate despre istoria României şi vor participa la excursii la obiectivele turistice din zonele respective. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pune la dispoziţie taberele şi asigura cheltuielile cu masa pentru toţi participanţii", a mai scris Firea pe pagina de socializare.

Înscrierile pentru ediţia din acest an s-au încheiat în 17 iunie şi se centralizează de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pe adresa [email protected].

În ultimii 30 de ani, peste 26.000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori au participat la taberele ARC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel