Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cercetătorii români au creat un test PCR capabil să identifice atât tulpina, cât și în ce stadiu este boala
WhatsApp
Cercetătorii din Iași au creat un test de depistare pentru Covid-19, capabil nu doar să indice cu ce tulpină a virusului este infectată persoana, ci și în ce stadiu se află boala.
Cercetătorii români au creat un test PCR capabil să identifice atât tulpina, cât și în ce stadiu este boala

În acest fel medicii pot stabili care este cel mai bun tratament pentru bolnav, iar cercetătorii specialiști care au lucrat la proiect spun că testul are o precizie de 100%, scrie ȘtirileProtv. Acesta este destinat doar spitalelor și a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.

Potrivit specialiștilor, noul test PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât se întâmplă cu testele deja existente pe piață.

“Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”, a declarat Dana Stan, coordonatorul echipei de cercetare.

 

,,După doi ani de zile putem să spunem că cercetarea românească a produs ceva”

 

Testul detectează simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. De asemenea, conţine și o schemă de interpretare a rezultatelor.

Testul reprezintă rezultatul muncii a zeci de cercetători care au lucrat timp de opt luni pentru obţinerea acestui kit de testare PCR, fabricat în România. Produsul este destinat doar pentru spitale şi pe lângă rolul de testare este folosit şi pentru monitorizarea infecţiei

”Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”, a declarat Bogdan Ionel Tamba, profesor universita UMF IAŞI, potrivit ȘtirileProtv.

 

Costul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro

 

Proiectul a fost unul de amploare, astfel că la el au lucrat specialiști de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la cel de Pneumoftiziologie din Iaşi, dar şi cadre de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, precum şi angajaţii unei companii din domeniul medical.

În ceea ce privește costul unui astfel de kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania.

Până acum, în Europa, astfel de teste au mai dezvoltat, pe lângă țara noastră, Franţa, Germania şi Finlanda.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel