Infecțiile cu COVID-19 au continuat să îmbolnăvească oamenii, deoarece noile subvariante Omicron capabile să scape sistemului imunitar au devenit dominante. Ceea ce îi îngrijorează pe experți este faptul că protecția împotriva infecțiilor Omicron și a spitalizării oferită de actualele vaccinuri scade pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. De aici și recomandarea ca oamenii să facă vaccinuri de rapel.
Rapelurile existente s-au dovedit deja eficiente. Acestea au redus semnificativ bolile grave provocate de varianta originală Omicron BA.1, care a măturat țara iarna trecută.
Acum, acestea contribuie la reducerea severității bolii observate cu noile subvariante BA.4 și BA.5, deși într-o măsură mai mică, conform datelor comunicate la 28 iunie, în cadrul unei reuniuni a unui comitet independent al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.
Această constatare a determinat comitetul să voteze în favoarea includerii componentelor vaccinului care protejează împotriva variantelor Omicron în vaccinurile de rapel actualizate, în curs de dezvoltare pentru toamnă.
În urma recomandărilor comitetului, FDA a sfătuit acum în mod oficial producătorii de vaccinuri că vaccinurile de rapel actualizate ar trebui să conțină componente împotriva BA.4 și BA.5 în mod specific, potrivit lui Peter Marks, directorul Centrului pentru evaluarea și cercetarea produselor biologice al FDA, conform National Geographic.
Este, desigur, confuz atunci când apar noi recomandări la fiecare câteva luni, dar asta pentru că oamenii de știință învață despre virus în timp real, pe măsură ce sunt publicate noi descoperiri. "Practic, ei încearcă în mod constant să țină pasul cu ceva care se mișcă tot timpul", spune Kawsar Talaat, profesor asociat de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Așadar, ce înseamnă toate acestea pentru a vă proteja de infecțiile grave cu COVID-19 chiar acum? Aveți nevoie de un al doilea vaccin de rapel? Ar trebui să așteptați pentru a primi noi rapeluri în toamnă? Ce se întâmplă dacă apare o nouă variantă până atunci? Iată ce spun experții de top că trebuie să știți.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au început să recomande în martie 2022 ca persoanele cu vârsta de peste 50 de ani să primească o a doua injecție de rapel cu ARNm - Pfizer sau Moderna - dacă rapelul anterior a fost administrat cu cel puțin patru luni mai devreme. Scopul a fost acela de a oferi protecție suplimentară, deoarece cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât mai repede nivelurile lor de anticorpi tind să scadă, ceea ce crește probabilitatea lor de boală severă și spitalizare cu COVID-19 chiar și după vaccinare.
CDC a recomandat, de asemenea, al doilea rapel pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și mai mult cu anumite afecțiuni care au compromis funcția sistemului lor imunitar. Acest grup include persoanele care au primit transplanturi de organe, cele cu HIV netratat sau în stadiu avansat, persoanele care primesc tratament pentru cancerul de sânge și cele care au boli imunodeficitare specifice sau care iau medicamente imunosupresoare, cum ar fi steroizii.
Pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste, un al doilea rapel ar fi a patra lor doză de vaccin COVID-19 în total; pentru persoanele cu imunitate compromisă, un al doilea rapel este a cincea lor doză, deoarece seria primară pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite este acum de trei doze.
Vaccinul Johnson & Johnson este singura injecție fără ARNm aprobată în SUA. Persoanele care au făcut această injecție cu o singură doză și apoi au primit un rapel J&J cu cel puțin patru luni mai devreme au fost sfătuite, de asemenea, să primească un rapel cu ARNm.
În timp ce CDC stabilește persoanele pe care le consideră eligibile pentru o a doua injecție de rapel, experții sugerează că poate exista flexibilitate în ceea ce privește vârsta și orientările medicale. Unele persoane care îndeplinesc criteriile pot decide că nu au nevoie încă de un al doilea rapel, în timp ce altele care nu sunt incluse tehnic în recomandări pot beneficia.
"Dacă au o boală gravă de bază, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare, diabet și altele asemenea, acest lucru face parte din decizia de judecată", spune William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Tennessee. Persoanele sub 50 de ani cu aceste afecțiuni ar putea dori să discute cu medicul lor dacă este înțelept să meargă mai departe și să primească vaccinul de rapel suplimentar, spune Schaffner. Același lucru este valabil și pentru cei care ar putea lucra sau trăi într-o situație cu un risc ridicat de expunere.
În plus, nu toți experții sunt de acord că rapelurile sunt necesare odată ce oamenii trec pragul oarecum arbitrar al vârstei de 50 de ani.
"Cred că această noțiune generalizată de vaccinare a tuturor celor peste 50 de ani nu are sens", spune Paul Offit, profesor de pediatrie în cadrul Diviziei de boli infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia și unul dintre cei doi membri ai comitetului consultativ al FDA care au votat împotriva includerii componentelor Omicron în vaccinurile de rapel din toamnă.
Are mai mult sens pentru persoanele de peste 70 de ani, deoarece sistemele lor imunitare mai puțin viguroase nu sunt la fel de bune în a opri evoluția unei infecții ușoare către una moderată sau severă, a spus Offit. Dar, la vârsta de 71 de ani, Offit a primit doar primul rapel. El consideră că această singură injecție suplimentară, împreună cu faptul că a avut o infecție naturală recentă cu COVID-19, oferă cât mai multă protecție posibilă, deoarece nivelurile de anticorpi scad atât de repede după ce primește rapeluri suplimentare.
Adulții de peste 50 de ani care au avut o infecție cu Omicron în ultimele șase luni au deja mai multă imunitate față de această infecție decât cea pe care ar obține-o în urma unui alt vaccin de rapel, conform datelor prezentate la reuniunea comitetului din 28 iunie.
O serie de studii recente au dat rezultate contradictorii cu privire la cât de mult protejează - sau nu - vaccinurile actuale împotriva COVID lung. O parte din motivul confuziei este lipsa unui consens asupra unei definiții clare a fenomenului.
Unele studii arată că vaccinurile reduc substanțial riscul de COVID lung, în timp ce altele arată un impact mai modest. Până când cercetătorii nu se vor pune de acord asupra unui set clar de criterii pentru COVID lung, va fi dificil să se obțină răspunsuri solide. Dar chiar dacă nu este posibil să se cuantifice efectele, experții spun că vaccinarea oferă probabil o anumită protecție.
"Este logic că, dacă aveți o boală severă, aveți mai multe șanse să dezvoltați COVID lung decât dacă nu aveți o boală severă", spune Offit. "Dacă sunteți complet vaccinat, bănuiesc că este mult mai puțin probabil să aveți COVID lung, deoarece este mult mai puțin probabil să aveți o boală severă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News