Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce este sindromul alpha-gal? Alergia transmisă de căpușă
WhatsApp

Sindromul alpha-gal este o reacție la un zahăr, care se găsește în carnea roșie și în produsele lactate, și este cauzat de mușcătura unei căpușe. Deși este unul mai puțin recunoscut, sindromul alpha-gal ar putea fi acum a zecea cea mai frecventă alergie alimentară din Statele Unite, care poate afecta până la 450.000 de persoane, potrivit datele publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, preluate de cnn.com. Sindromul a fost descoperit în 2008, întâmplător, după ce cercetătorii americani au găsit rezultate neașteptate în timp ce testau un medicament folosit pentru a trata cancerul.

Căpușele cu stea singuratice ca și alți paraziți transmit un zahăr cunoscut oamenilor de știință prin numele său dificil: galactoză-alpha-1,3-galactoză sau alpha-gal. Căpușa este identificată prin pata albă de pe spate și se găsește mai ales în părțile de sud și de est ale SUA, însă experții avertizează că arealul lor se extinde din cauza schimbărilor climatice.

Australia s-a confruntat cu o alergie similară la carne provocată de o altă căpușă, Ixodes holocyclus, denumită căpușa paralizantă.

Când căpușa mușcă o persoană, alpha-gal pătrunde în piele, care are propriile sale santinele imunitare, care așteaptă să se năpustească asupra invadatorilor străini. Expunerea în acest fel pare să pună organismul în alertă maximă pentru acest zahăr, care se găsește natural la mamiferele și în produsele fabricate din acestea. Persoanele cu sindrom alpha-gal trebuie adesea să evite carnea roșie precum carnea de vită, porc și miel, produsele lactate și o serie de produse mai puțin evidente, cum ar fi capsulele de gel și uneori chiar machiajul.

Oamenii pot trăi cu sindromul alpha-gal doar dacă își controlează stilul de viață, dar numai dacă știu că îl au. Diagnosticarea în acest caz este fi dificilă, sindromul fiind puțin cunoscut.

Un studiu publicat în Raportul Săptămânal al Morbidității și Mortalității al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a chestionat 1.500 de medici și asistente medicale din SUA și a constatat că 42% au spus că nu au auzit niciodată de alergie. O altă treime dintre respondenți au spus că nu au încredere în capacitatea lor de a diagnostica sau trata un pacient cu alergie alpha-gal.

De asemenea, sondajele efectuate pe pacienți cu sindromul alpha-gal au demonstrat că majoritatea au o întârziere semnificativă între primele simptome și diagnostic. Alpha-gal nu manifestă ca o alergie alimentară tipică, în care reacția fizică începe la câteva secunde sau minute după ingestie, așa că persoanele nu își leagă întotdeauna simptomele cu ceea ce mănâncă. Reacțiile pot include urticarie, dificultăți de respirație sau chiar anafilaxie.

Începând cu 2022, în Statele Unite s-a început efectuarea de teste alpha-gal. Au fost comandate aproape 300.000 de teste alpha-gal și aproximativ 30% dintre ele au ieșit pozitive. Pe baza coroborării datelor provenite de la furnizorii de teste și cele ale studiului anterior, cercetătorii au dedus că între 2010 și 2022 în SUA au existat peste 110.000 de persoane suspecte de a suferi de sindromul alpha-gal. De asemenea, necunoașterii sindromului de către cadrele medicale i-au făcut pe cercetători să afirme ca în aceeași perioadă de timp ar fi putut exista între 96.000 și 450.000 de americani suferinzi de sindrom, dar nediagnosticați. Aceasta situează sindromul alpha-gal intre primele 10 din SUA.

 

 

Ixodes holocyclus - alias căpușa paralizantă - a provocat, de asemenea, alergii similare la carne în regiunea Sydney din Australia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel