Subiectul a fost dezbătut duminică în emisiunea Controverse realizată pe B1 de Andrei Bădin. În direct au intervenit Neculai Gheorghe, un pădurar care a suferit un accident în august și care datorită complicațiilor în prezent are un cancer și Laura Codrea, care în prezent îl îngrijește, și care de asemenea reprezintă „interesele” unui tânăr decedat în luna septembrie.
În urma accidentului Neculai Gheorghe nu a fost dus imediat la spital și datorită acestui fapt infecția s-a extins în prezent în întreg organismul fiind vorba de un cancer.
Conform informațiilor ar fi cel puțin 10 morți și mai mulți răniți. La solicitarea B1, Ministerul de Externe a precizat că „au fost implicați nouă lucrători de cetățenie română”, fără a preciza însă direct dacă e vorba de decese sau de răniți.
MAE a mai precizat că ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, ar fi exprimat „nemulțumirea” părții române într-o scrisoare adresată ministrului muncii din Austria.
Cazurile semnalate de Controverse B1 ar fi avut loc în Spittal an der Drau, lângă Klagenfurt, în landul Carintia, unde muncesc circa 300 de români în mai multe exploatări forestiere.
Românilor care muncesc aici nu le sunt respectate drepturile. Firma în cauză se numește Lau Forstservice GmbH și aparține unui cetățean austriac Walter Friedrich Lau, care deține participațiuni în 13 firme din Austria din diferite domenii. Administratorul firmei este însă un român și conform lui Neculai Gheorghe în posturile cheie sunt tot români care îi exploatează pe ceilalți. Conform Laurei Codrea în exploatarea forestieră ar fi existat și un minor român.
Potrivit declarațiilor făcute în emisiune de rănit și de martor aceștia au fost amenințați să nu dezvăluie informațiile pe care le-au obținut și să nu facă plângeri la Poliție.
2 români în vârstă de 20 și 21 au murit în septembrie. Ei ar fi căzut într-o prăpastie peste 300 de metri. Cei doi erau originari din Borșa, Maramureș. Laura Codrea a lansat ipoteza că vehiculul pe care aceștia lucrau nu ar fi avut normele de exploatare la zi.
CONTROVERSE B1 și FLUX 24 au intrat și în posesia unui document de la Uniunea Sindicatelor Austriece (ÖGB) care descrie situația:
Doresc să sesizez nereguli cu privire la condiţiile legale şi sociale de muncă a unui nr. foarte mare de lucrători forestieri, majoritatea cetăţeni români la srl-ul Lau Forstservice GmbH din Austria, .................................................
Domnul cu care m-aţi pus în contact a suferit un accident de muncă şi este internat în spitalul din Klagenfurt; dânsul a depus o plângere penală la procuratură (ataşată) şi este dispus să dea declaraţiile necesare pt. anchetarea cazurilor la care este în cunoştinţă de cauză.
Eu sunt în posesia unei împuterniciri de a-l reprezenta în faţa autorităţilor
-am contactat şeful personalului şi am solicitat înmânarea lucrurilor personale din locuinţa de servici şi a documentelor aflate în posesia lor, incl. a e-cardului
-am preluat lucrurile personale, aştept documentele, în special certificatul medical şi o copie după sesizarea accidentului de muncă; e-cardul neagă că l-ar deţine.
-am contactat AUVA, societatea de asigurări de accidente, pt. a obţine detalii cu privire la felul accidentului şi modul în care acesta a fost sesizat
-fac demersurile necesare prin camera muncitorilor (AK) întrucât nu am primit contractul de muncă, fluturaşi sau salar.
După cum aţi fost şi Dvs. informate, la această întreprindere forestieră au avut loc şi accidente mortale; am contactat rudele decedaţilor şi foşti angajaţi care sunt dispuşi să dea declaraţii. Din păcate celor activi le este frică de represalii
În baza declaraţiilor unor muncitori (anonimi) la faţa locului avem suspiciuni rezonabile cu privire la producerea a mai multor accidente de muncă, unele din ele (cel puţin 3) mortale.
Unii muncitori nu vorbesc limba germană, nu înţeleg ce semnează, nu sunt instruiţi în protecţia muncii, nu li se aduce la cunoştinţă adresa flotantă, drept urmare nu au acces la poştă deci nu primesc nici e-cardurile, nu sunt mobili, nu li se dă posibilitatea de a consulta un medic de familie, ba chiar mai mult, sunt împiedicaţi să se prezinte la control după un caz de accident sau boală, sunt expediaţi în România cu desfacerea contractului (în caz că există) fără lichidare.
Cei care îşi dau acordul, putem verifica dacă au acte în regulă şi sunt plătiţi pe măsură, de regulă însă aceştia sunt puşi sub presiune sau se tem singuri de urmări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News