Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Asociația "Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă", zeci de activități pentru seniori. Alexandra Dobre: Organizăm evenimente culturale, cursuri de digitalizare și educație pentru sănătate
WhatsApp
Alexandra Dobre, președintele Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a vorbit, într-un interviu difuzat pe platformele DC Media Grup, despre fenomenul îmbătrâniri active, dar și despre asociația care a fost înființată în 2020 și care a ajuns la peste 20.000 de membri.
Alexandra Dobre, președinte la Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

"Îmbătrânirea populației și aceste schimbări demografice ne afectează pe toți sub o formă sau alta și suntem în continuă dinamică, de la o zi la alta.

Lista de priorități poate fi diferită și pentru actorii guvernamentali, și pentru fiecare din noi. Este important să punctăm niște realizări care nu sunt neapărat frumoase. Și anume faptul că printre problemele la care suntem fruntași, în sens negativ, atât în Europa, cât și în lume, iată că și îmbătrânirea demografică ocupa un loc important: Ne aflăm în primele zece țări din Europa la nivel de îmbătrânire a populației. Este un fenomen demografic într-o continua schimbare.

De la un an la altul, populația României îmbătrânește cu un procent îngrijorător, între 20 și 30%. Deci, cu fiecare an care trece, populația țării scade", a explicat Alexandra Dobre, președinte al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

 

"Nu suntem pregătiți pentru acest fenomen"

 

"Nașterile sunt în scădere. Cu toate acestea trebuie să vedem ce putem face în acest sens. Nu ar fi o problemă faptul că îmbătrânește populația. Problema este că nu suntem pregătiți pentru acest fenomen. Adică, pornind de la sistemul de pensii și sistemul la sistemul de sănătate, până la realitatea cu care se confruntă fiecare om atunci când are în familie un membru aflat la o vârstă înaintată. Acești oameni de foarte multe ori, părinții și bunicii, ajung dependenți de fiecare dintre noi. Au probleme de sănătate sau sunt dependenți din alte puncte de vedere: nu-și pot plăti facturile, au nevoie de sprijin emoțional. Nevoile lor sunt pe mai multe planuri și trebuie privite din mai multe perspective", mai spune Alexandra Dobre, președinte al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

 

Gala Senior de colecție a ajuns la cea de-a 13-a ediție

 

"Mă bucur că discutăm despre acest fenomen al îmbătrâniri active. Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a fost înființat în 2020 și am ajuns la peste 20.000 de persoane.  Suntem organizați, cu membri pe care îi avem, în grupuri. Suntem activi pe Facebook, organizați pe grupuri de WhatsApp. Comunicăm foarte ușor și încercăm să-i ajutăm seniorii pe care îi avem în evidență.

Le oferim acces gratuit la evenimente culturale. Un eveniment organizat de noi este Gala Senior de colecție, care are un an și jumătate de la prima ediție și care acum a ajuns la cea de-a 13-a ediție. Aducem în fața publicului larg personalitățile ale țării care s-au remarcat în diferite domenii de activitate și care, chiar dacă sunt seniori, încă sunt activi și sunt un exemplu pentru noi toți. I-am avut ca și invitați pe Grigore Leșe, Elisabeta Lipă, Stela Enache, Corina Chiriac, Maia Morgenstern, profesorul Dumitru Constantin Dulcan, profesorul doctor Leon Dănăilă, iar lista continuă.

La acest eveniment participă peste 500 de persoane în fiecare lună. Oferim acces gratuit la educație, facem cursuri gratuite de digitalizate pentru seniori. Pe zona de sănătate îi ajutăm cu informații despre prevenție. Trebuie să îmbătrânim frumos și sănătos, astfel încât bătrânețea să nu fie o povoară nici pentru noi, nici pentru familiile noastre și nici pentru stat", a mai subliniat Alexandra Dobre.

Video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel