Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anumite boli ale creierului pot deveni mortale în asociere cu Covid-19
WhatsApp
Sursă Foto: Unsplash

Într-o nouă lucrare publicată în American Journal of Case Reports, Covid-ul a fost asociat cu un caz de boală prionică, un tip de „demență rapid progresivă”.

În lucrare se prezintă cazul unui bărbat de 62 de ani, care a fost internat după ce a acuzat dificultăți de mers și a prezentat semne de demență rapid progresivă. Din punct de vedere clinic, el a prezentat o agravare a funcției neurologice după ce a depistat pozitiv cu COVID-19 la internare. La trei săptămâni de la internare starea pacientul s-a degradat progresiv, necesitând hrănire prin tub, urmată de dureri severe, care i-au adus sfârșitul după alte trei săptămâni.

După ce a fost diagnosticat cu boală prionică, cazul bărbatului a ridicat întrebări dacă Covid ar fi putut declanșa boala. Autorii raportului afirmă că circumstanțele oferă dovezi ale unei corelații potențiale între Covid și afecțiunile neurodegenerative, anunță independent.co.uk.

După medicina de la Johns Hopkins, bolile prionice sunt extrem de rare și sunt de mai multe tipuri. Bolile prionice sunt fatale. În SUA, anual, sunt raportate doar 300 de cazuri. Cea mai frecventă și mai cunoscută este boala Creutzfeldt-Jakob.

Bolile prionice apar după ce o proteină prionică normală, care se găsește la suprafața celulelor, devine anormală, și formează un aglomerat în creier, provocând leziuni ale acestuia, ceea ce duce la modificări de personalitate, tulburări de memorie și dificultăți de mișcare. Bolile prionice sunt fatale. Pe lângă demență, simptomele bolii includ modificări ale mersului și dificultăți de mers, halucinații, confuzie, rigiditate musculară, oboseală și dificultăți de vorbire.

Autorii lucrării au făcut mențiunea că acesta nu este primul caz demonstrat de boală prionică după infecția cu Covid-19, existând alte trei de la debutul pandemiei. Totodată, ei recunosc că nu se știu multe despre conectarea celor două, dar că este evident că afecțiunile neurodegenerative multiple ar putea fi rezultatul unor boli patogene, cel mai frecvent tulburări prionice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel