Alarma a fost declanșată când personalul de la un trust NHS din Londra a observat un model suspect în unele înregistrări de vaccinare online și a alertat imediat autoritățile.
Astfel, în urma verificărilor, un bărbat în vârstă de 27 de ani și altul de 23 de ani, ambii din Ilford, au fost arestați pentru acces neautorizat la o bază de date și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni prin fals în declarații.
Anchetatorii au efectuat percheziții, iar în urma acestora au fost confiscate 11 dispozitive.
De asemenea, în cadrul unei anchete independente, un alt bărbat de 36 de ani din Ilford a fost arestat pentru acces neautorizat la o bază de date și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni prin fals în declarații. Trei dispozitive au fost confiscate și se fac cercetări la o adresă rezidențială. Arestarea a avut loc după ce un membru al personalului de la un alt trust NHS a observat înregistrări suspecte de vaccinare în sistemul lor online.
Toți trei rămân în arest preventiv în timp ce cele două anchete separate continuă.
„Este îngrijorător faptul că indivizii ar fi putut crea în mod fraudulos înregistrări false de vaccinare COVID-19 într-o perioadă în care nivelurile virusului sunt în creștere. Personalul de la ambele trusturi a făcut ceea ce trebuia și a raportat, ceea ce ne-a permis să investigăm pe deplin circumstanțele. Vreau să asigur publicul că niciun sistem nu a fost spart din afara rețelelor și că integritatea sistemelor rămâne solidă", a spus Inspectorul Helen Rance, de la echipa centrală de combatere a criminalității informatice, potrivit Poliției Metropolitane.
În urmă cu câteva zile, și în România au avut loc unsprezece percheziţii, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile a două instituţii publice din Vâlcea într-o cauză penală ce vizează fapte de corupţie şi fals, ce ar fi fost comise anul acesta în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au anunţat procurorii vâlceni.
„Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 11 locaţii, situate pe raza judeţului Vâlcea, dintre care două sunt la sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. La sediul Parchetului de pe Tribunalul Vâlcea urmează să fie prezentate în vederea audierii mai multe persoane”, au transmis reprezentanţii Parchetului Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Surse judiciare au precizat că cercetările vizează emiterea unor certificate verzi în anumite centre de vaccinare şi de către medici de familie din judeţ, asupra cărora există suspiciuni că ar fi false.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News