Alegerile legislative anticipate din Germania, programate pentru februarie, ar putea aduce efecte pozitive asupra economiei zonei euro, inclusiv stimularea piețelor financiare europene. Potrivit unei analize Reuters, creșterea cheltuielilor guvernamentale ar putea oferi un impuls important economiei europene.
Unul dintre factorii care au dus la colapsul coaliției de guvernare din Berlin a fost eșecul de a suspenda „frâna datoriilor”, o regulă ce limitează împrumuturile statului german. Piețele financiare consideră că noile alegeri ar putea aduce mai multă stabilitate economiei germane, care a evitat recent recesiunea.
„Creșterea economică a Germaniei a fost anemică, în mare parte din cauza blocajului impus de frâna datoriilor, tocmai când economia avea nevoie de susținere. Colapsul coaliției este un element constructiv, care ar putea deschide calea pentru o relaxare fiscală în bugetul din 2025”, a declarat Guy Miller, analist-șef la Zurich Insurance Group.
Un avans al cheltuielilor guvernamentale de 1-2% din PIB pentru o perioadă de zece ani ar putea duce la o creștere economică de până la 1% pe an, dublu față de nivelul actual, estimează analistul ING, Carsten Brzeski. Germania, cu o datorie publică de doar 63% din PIB, are mai mult spațiu fiscal comparativ cu alte economii mari precum Franța și Italia, susține Brzeski.
Fondul Monetar Internațional a recomandat și el Germaniei să reconsidere frâna datoriilor. Semnale privind o posibilă creștere a cheltuielilor ar putea stimula acțiunile europene, în contextul în care indicele bursier pan-european STOXX 600 a avansat cu doar 6% în acest an, mult sub creșterea de 26% a indicelui american S&P 500.
În plus, propunerile de reducere a taxelor avansate de partidul de opoziție CDU, aflat pe primul loc în sondaje, sunt așteptate să susțină piețele de acțiuni. Euro ar putea, de asemenea, beneficia de pe urma stabilității politice din Germania. În prezent, moneda europeană a scăzut la un curs de 1,06 dolari, cel mai mic nivel din aprilie, iar discuțiile privind o posibilă paritate cu dolarul american sunt în desfășurare.
Kit Juckes, analist-șef la Societe Generale, a menționat că Germania a devansat Japonia în clasamentul statelor cu cele mai multe active străine. „Acest capital ar putea fi folosit pentru investiții în economia internă prin achiziții de obligațiuni guvernamentale, având un impact favorabil asupra euro dacă Germania își va schimba politica economică”, susține Juckes.
O eventuală relaxare fiscală în Germania ar putea deschide calea pentru creșterea cheltuielilor comune europene, iar o eventuală victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea determina blocul comunitar să investească mai mult în apărare pentru a-și menține competitivitatea.
---------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News