Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Adrian Minda, un român stabilit în Germania: Prețurile au crescut enorm. Soția merge pe jos, are noroc
WhatsApp
Adrian Minda, un român stabilit în Frankfurt de peste 10 ani, a vorbit despre viața sa în Germania, în comparație cu viața din România. Bărbatul spune că în comunitatea românilor din Germania se nasc foarte mulți copii, deoarece pentru statul german copiii sunt viitorul țării.
Adrian Minda, un român stabilit în Germania -  În Diaspora se nasc mulți copii. Sunt câte trei botezuri pe săptămână

La ediția specială a emisiunii "Departe de România," moderată de Gabriel Nuță-Stoica,  Adrian Minda, un român stabilit în Frankfurt de peste 10 ani a împărtășit experiența sa de a trăi și munci în Germania.

"În Germania, ai toate drepturile din lume. Făceam paralela între statul român și statul german vizavi de protecția socială, de cât de important este copilul în viziunea lor, pentru viitorul țării lor. Pentru ei copiii sunt viitorul țării. Noi, ne trimitem copiii, forța de muncă în străinătate, vorbim de politicieni. Aici, în Germania,  avem o parohie, o biserică foarte, foarte frumoasă. Părintele Daniel are săptămânal două-trei botezuri în comunitate. Sunt câteva mii de de români în Frankfurt pe Main. Sunt trei biserici.  Deci avem o comunitate foarte puternică și se nasc copiii în diaspora", a spus Adrian Minda.

Adrian Minda, despre Germania și beneficiile sociale de care a avut parte: „Am avut familia sub protecția statului german”

"Viața de zi cu zi  este scumpă acum în Germania, pentru că toate prețurile au crescut enorm. Vorbim de chirii. Eu plătesc pentru trei-trei dormitoare și un living mare 900 euro, cu încălzire cu tot; plus 130 curentul; abonamentele de telefon. Deci se adună foarte mult. Motorina de exemplu, este 1,85 în Peco, dimineața, iar seara ajunge undeva la 1,75. Mașină, rate, asigurări. Ai nevoie de  mașină că nu te poți descurca fără. Soția mea are noroc că lucrează în localitate și merge pe jos", mai spune Adrian Minda.

 

"Comunicăm între noi, ne ajutăm fiecare pe domeniul lui, așa cum  putem"  

 

"Zonă n care locuiesc este foarte industrializată și se găsește foarte greu chirie. Aeroportul din Frankfurt adună cred că zeci de mii de angajați. Aeroportul este la 40 și ceva de kilometri de mine, sunt și f multe abrici. Dar, cred că nu e o problemă de a-ți găsi chirie în Germania de Est, de exemplu. 

Eu am avut o experiență foarte rea din punctul ăsta de vedere. Am ajuns la o familie de italieni. Am găsit un apartament. Apartamentul era dar prin prin agenți imobiliară. Ne-am dus la la apartament împreună cu agentul imobiliar. Am prezentat, bineînțeles, veniturile mele. Este obligatoriu. Am ținut legătura cu proprietarii și am primit răspunsul afirmativ: sunteți super ok, așteptăm răspunsul agentului. Iar răspunsul agentului imobiliar a întârziat foarte mult. Am avut discuție u agentul și, după două sau 3 săptămâni, am primit răspunsul că fondurile noastre sunt insuficiente pentru pentru chiria respectivă. Adică veniturile noastre cumulate. Nu prezentăm garanție.  În mod normal se plătește două-trei luni avans, depinde de firmă. Se plătesc două-trei luni garanție. Agentul a zis Nu! 

Românii cumpără apartamente în Germania. Și mai nou, conaționalii noștri din Republica Moldova. Fiecare și-a făcut o afacere, o mică afacere sau mai mare și comunicăm între noi, ne ajutăm fiecare pe domeniul lui, așa cum putem", a mai dezvăluit  Adrian Minda.

Vezi interviul în întregime:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Vesti bune de acasa Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel