Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Dacă sunteți în Diaspora, ați votat la ultimele alegeri pentru Parlamentul României? Cum au răspuns românii - Sondaj ȘtiriDiaspora
WhatsApp
Sondaj ȘtiriDiaspora. Dacă sunteți în Diaspora, ați votat la ultimele alegeri pentru Parlamentul României? Iată ce au răspuns românii.
alegeri parlamentare diaspora 2020

Potrivit unui sondaj realizat de ȘtiriDiaspora, părerile românilor din străinătate privind rolul votului la alegerile Parlamentare sunt împărțite.

Aproape 1300 de cititori ȘtiriDiaspora, care au vizitat site-ul în ziua de 20 septembrie 2023, au răspuns la întrebarea: „Dacă sunteți în Diaspora, ați votat la ultimele alegeri pentru Parlamentul României?“.

Dintre aceștia, doar 26,8% (340) au răspuns că "DA!", au votat la ultimele alegeri pentru Parlamentul României.

La rândul lor, cei mai mulți, 53,7% (681) dintre respondenți au ales răspunsul "NU!", neexercitându-și dreptul la vot în cadrul alegerilor Parlamentare anterioare.

Totodată, 19,5% (247) dintre cei care au participat la sondaj au ales răspunsul "Nu știu", cel mai probabil nu își mai amintesc informația, sau poate au nevoie de o informare mai riguroasă înainte de a-și da cu părerea despre acest subiect sau nu sunt interesați de politică.

Rezultat sondaj:

2. -imagine fara descriere- (poll-diaspora-parlamentare.PNG)

 

ATENȚIE: Votul reprezintă opinia cititorilor StiriDiaspora. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală. 

 

Cum au votat românii din diaspora la ultimele alegeri Parlamentre din 2020

 

Alegerile parlamentare pentru România din 2020 s-au încheiat în decembrie 2020. Atunci, au votat în străinătate 266.060 de români. Participarea la vot în diasporă a fost aproape dublă față de scurtinul desfășurat cu patru ani înainte (peste 240 de mii, față de 100 de mii în 2016) spre deosebire de votul în țară, unde s-a înregistrat cea mai scăzută participare din ultimele patru cicluri electorale.

Cea mai mare prezenţă la vot în diaspora s-a înregistrat în Italia (48.387 de alegători), Republica Moldova (37.632), Spania (33.576), Marea Britanie (31.507), Germania (30.493), Franţa (11.695), conform platformei online a Biroului Electoral Central.

Circumscripţiei electorale pentru cetăţenii români  cu domiciliul  în afara ţării, nr. 43, i-au revenit 2 mandate de senator şi 4 de deputaţi, ocupate de USR-PLUS, PNL și AUR.

La Senat, unul dinte fotolii va fi ocupat de Radu Mihail, actual parlamentar de Diaspora. Al doilea senator de diaspora vine de la PNL. Liberalul Viorel Badea își va începe cel de-al patrulea mandat în această funcție.

La Camera Deputaților lucrurile stau diferit. Astfel, USR-PLUS și-a adjudecat două mandate de deputat: Ştefan Lorincz, titular de listă la Camera Deputaților și Simina Tulbure, o româncă stabilită în Marea Britanie.

Iulian Ştefan Lorincz, titular de listă la Camera Deputaţilor a absolvit Universidad Politécnica de Valencia, are propriul birou de arhitectură, unde realizează proiecte urbanistice, industriale, reabilitare și design, și este unul dintre fondatorii filialei USR Diaspora.

Simina Tulbure a locuit mulți ani în Marea Britanie, unde a absolvit facultatea și masterul la University of Essex, are experiență în Parlamentul European și la Banca Europeană de Investiții, acesta fiind ultimul loc de muncă. În prezent locuiește la Luxemburg.

PNL va avea un singur post de deputat de Diaspora, în persoana lui Valentin Făgărășian, un om de afaceri român din Italia, Ambasador RePatriot.

Cel de-al patrulea fotoliu de deputat de Diaspora ar trebui să revină lui Boris Volosatîi, de la AUR. Vlosatîi este directorul liceului Gheorghe Asachi din Chișinău, militant al Unirii României cu Republica Moldova. 

Rezultate diaspora, parlamentare 2020 

 

Senat:

RADU-MIHAI MIHAIL (USR-PLUS)
VIOREL-RICEARD BADEA (PNL).

Camera Deputaților:

ŞTEFAN-IULIAN LŐRINCZ (USR-PLUS)
SIMINA-GEANINA-DANIELA TULBURE (USR-PLUS)
VALENTIN-ILIE FĂGĂRĂŞIAN (PNL)
BORIS VOLOSATÎI (AUR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sondaje Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel