În urma controlului făcut de echipa de management și de medicii specialiști la ATI Sibiu s-a constatat că în zona ATI-Covid erau internați 18 pacienți. Dintre aceștia, un singur pacient era legat, acesta fiind și intubat.
„Condițiile de internare și tratament sunt corespunzătoare; personalul medical respectă procedurile și protocoalele medicale; sunt respectate circuitele medicale; personalul respectă programul de lucru; aparatura și instalațiile din cadrul secției sunt funcționale”, spun reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Cu toate acestea, s-a identificat oportunitatea instalării, în cadrul zonei roșii ATI-Covid, a unui sistem de supraveghere video. Procedurile pentru acest demers urmează să înceapă în cel mai scurt timp posibil.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu au precizat că acest control este o primă etapă, care va fi urmată de identificarea și verificarea modului de lucru și a completării documentelor medicale. În acest sens s-a emis o decizie pentru efectuarea unui audit clinic intern. Din echipa de audit va face parte șeful biroului de Management al Calității Serviciilor Medicale, un medic anestezist din afara secției ATI-Covid și compartimentul de audit intern.
Din echipa de control au făcut parte: Jur. Florin Neag – Manager, Conf.dr. Călin Cipăian – Director medical, As. Laurențiu Ghinoiu – Director de îngrijiri. Aceștia au fost însoțiți permanent de către dna. dr. Ioana Roxana Codru, medic primar specialitatea Anestezie Terapie Intensivă, care coordonează activitatea ATI-Covid. Echipa de control a verificat modalitatea în care este aplicat actul medical și a stat de vorbă și cu pacienții care nu sunt intubați.
„Suntem conștienți că opinia publică trebuie să cunoască adevărul și de aceea am demarat rapid acțiuni care să clarifice situația. Terapia Intensivă Covid este o zonă sensibilă, cu o mare presiune pe umerii personalului medical. Este o zonă cu încărcătură profesională și emoțională la cote nebănuite pentru cei din afara sistemului. Sunt pacienți în stare gravă și foarte gravă iar personalul medical, indiferent de statut și experiență se luptă pentru a-i salva. Cu siguranță că nu e totul perfect, că uneori este poate nevoie de mai multă empatie, dar să nu uităm că principalul scop al activității este unul medical, a spus managerul Spitalului, juristul Florin Neag.
Un fost angajat de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a povestit, pentru publicația locală Turnu Sfatului, că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost legați de mâini și de picioare, ignorați de cadrele medicale, sedați, astfel că au murit sufocați.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News