Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un taximetrist român în Anglia spune cum îi sprijină statul englez pe cei afectați de pandemie: „Am primit 4.800 de lire”
WhatsApp
Un român care s-a mutat acum cinci ani în Anglia cu familia povestește cum Guvernul de acolo l-a ajutat să treacă peste criza economică generată de pandemie.

Mihai Neacșu, 40 de ani, lucra ca șofer de taxi într-un oraș din Anglia, dar pandemia l-a făcut să nu mai meargă la lucru, de teamă să nu se îmbolnăvească.

Bărbatul și-a cumpărat o casă acolo, pentru care are de plătit rate timp de 35 de ani, și spune că acesta este un moment important în viața sa, în care trebuie să decidă dacă vrea să trăiască în România sau în Anglia.

 

În ce constă ajutorul oferit de statul englez?

 

Schema permite solicitarea unei subvenții impozabile, de 80% din profiturile lunare medii obținute, plătită într-o singură tranșă de maximum 7.500 de lire. Aceasta este o schemă temporară, pe perioada pandemiei, dar poate fi extinsă, potrivit datelor oficiale.

„Lucrez la o firmă de taxi. Au vreo 600 de mașini, din care suntem vreo 200 de români. Din 200 de români, toți cei care și-au încheiat anii financiari corect, adică să fi depus declarațiile pe venit, toți au primit bani. Cel mai puțin a primit 1.800 de lire. Cum să vă spun, atât de simplu, eu chiar nu am crezut că o să fie chiar așa”, a spus Mihai, potrivit Libertatea.

 

„Puteam să lucrez, dar nu am vrut, mi-a fost teamă”

 

Întrebat despre cum a aflat de posibilitatea asta, românul a răspuns că de pe grupurile de Facebook: „de pe "români în Anglia", "români în Norwich", avem mai multe grupuri și noi ne dăm mesaje unii altora”.

În perioada aceasta Mihai Neacșu spune că a refuzat să lucreze.

„Nu (n.r. - a efectuat curse). Adică puteam să lucrez, dar nu am vrut, mi-a fost teamă. Am zis – decât să stau în spital sau, știu eu, mai rău, mai bine stau degeaba. Știam că o să ne ajute statul, dar nu știam că o să fie chiar atât de simplu și chiar atât de prompt”.

„Am primit 4.800 de lire impozabil, adică pentru care o să plătesc taxe. Și nu are nicio legătură cu angajatorul. Eu am un fel de PFA (n.r. persoană fizică autorizată), self-employed (n.r. liber profesionist) se numește”, a mai explicat Mihai.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel