Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un medic avertizează împotriva folosirii bețișoarelor de bumbac pentru a vă curăța urechile
WhatsApp
Dacă ați fost dintotdeauna obișnuiți să utilizați bețișoare de bumbac pentru a curăța urechile, ar trebui să știți că această practică nu este recomandată de medici. Deși utilizarea lor oferă adesea o ușurare imediată, există riscuri asociate care pot face mai mult rău decât bine.
Un medic avertizează împotriva folosirii bețișoarelor de bumbac pentru a vă curăța urechile / Foto: Unsplash

Ceara de ureche, numită și cerumen, are un rol vital în menținerea sănătății urechilor noastre. Aceasta funcționează ca o barieră naturală, împiedicând praful, bacteriile și alți germeni să pătrundă în ureche și să o deterioreze. De asemenea, protejează pielea delicată a canalului auditiv de iritații atunci când este expusă la apă.

 

Utilizarea bețișoarelor de urechi este privită cu îngrijorare de medici

 

În mod normal, ceara se acumulează treptat și ajunge la deschiderea urechii, unde fie căde, fie este îndepărtată prin spălare. Cu toate acestea, unii oameni produc mai multă ceară decât poate fi îndepărtată cu ușurință, ceea ce poate duce la acumularea excesivă a cerii în canalul auditiv.

Ceara suplimentară poate deveni dură și se poate îngrămădi în ureche, blocând canalul auditiv și provocând diverse probleme, inclusiv dureri de ureche, risc crescut de infecții și chiar pierderea auzului. Aproximativ două milioane de persoane sunt afectate de această problemă în fiecare an.

Majoritatea oamenilor recurg la remedii casnice pentru a elimina cerumenul, deoarece seringile medicale pentru îndepărtarea cerii nu sunt oferite de obicei în cadrul serviciului național de sănătate (NHS) și costurile tratamentelor private pot ajunge mult.

Cu toate acestea, utilizarea bețișoarelor de bumbac pentru curățarea urechilor este privită cu îngrijorare de medici, deoarece aceasta poate împinge cerumenul mai adânc în ureche, făcând mai dificilă îndepărtarea acestuia în mod eficient.

 

De ce nu este bine să folosești bețișoare de urechi

 

Dr. Martin Scurr a avertizat că, pe lângă riscul de deteriorare a mucoasei sensibile a canalului auditiv, bețișoarele de bumbac pot provoca și perforarea timpanului, ceea ce poate afecta auzul pe termen lung. De asemenea, el a comparat timpanul perforat cu o tamburină cu o gaură, care nu mai poate vibra corect pentru a transmite sunetele către nervul auditiv.

În cazuri extreme, bețișoarele de bumbac pot afecta structurile sensibile din spatele canalului auditiv, provocând probleme severe precum surditate, vertij, vărsături, pierderea gustului și chiar paralizie facială.

Un sondaj realizat de RNID (Royal National Institute for Deaf People) a arătat că una din zece persoane care au încercat să îndepărteze singure ceara din ureche au declarat că simptomele lor s-au agravat sau că și-au provocat leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

În loc să recurgem la bețișoare de bumbac, medicii recomandă utilizarea picăturilor speciale pentru înmuierea cerumenului, disponibile în farmacii. Totuși, este întotdeauna recomandat să consultați un medic specialist pentru orice problemă legată de urechi, pentru a evita riscurile asociate utilizării necorespunzătoare a bețișoarelor de bumbac sau a altor metode de curățare a urechilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel