Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE, avertisment către Rusia: Sancţiuni "semnificative" în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei
WhatsApp
Uniunea Europeană a cerut, vineri, Rusiei să reducă presiunile asupra ţărilor vecine. Totodată, a avertizat că va înăspri sancţiunile şi va adopta alte "măsuri semnificative" în cazul unei agresiuni militare a Rusiei, împotriva Ucrainei.  
Ursula von der Leyen, primele gânduri despre moartea Reginei Elisabeta

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit vineri, la Bruxelles, cu noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz.

"Vom continua discuţiile pe tema Rusiei şi a activităţilor militare la frontiera Ucrainei. Ne aşteptăm ca Rusia să reducă tensiunile, să evite orice agresiune împotriva statului vecin şi să respecte drepturile suverane ale ţărilor.

În caz contrar, Uniunea Europeană este pregătită nu doar să înăsprească actualele sancţiuni, ci să aplice noi măsuri semnificative, în alte domenii decât economia şi finanţele", a declarat Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz, într-o declaraţie comună postată pe site-ul Comisiei Europene, scrie Mediafax.

De asemenea, aceasta a adăugat că "toate măsurile noastre sunt decise prin colaborarea strânsă cu partenerii. Trebuie să fie foarte clar: Noi vrem o relaţie bună cu Rusia, dar acest lucru depinde în primul rând de comportamentul Rusiei.

În momentul de faţă, Rusia a optat pentru un scenariu de ameninţare a unui vecin, subminând astfel securitatea Europei", subliniază Ursula von der Leyen şi Olaf Schol, in declaratia lor comuna, scrie Mediafax.

 

Rusia a mobilizat tancuri şi sisteme de rachete la frontiera cu Ucraina. Putin vrea garanţii că NATO nu se va extinde către Est

 

Răspunsul UE vine în contextul în care armata rusă a desfăşurat lângă Voronej (250 km de frontiera ucraineană) sisteme antiaeriene Buk în configurare deplină de luptă, dezvăluie Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de jurnalişti ruşi de investigaţie, potrivit agenţiei de presă ucrainene Glavkom.ua şi Radio Svoboda (RFE/RL), scrie Agerpres. Aceasta nu este prima mobilizare în zonă, căci în aprilie 2020 în zona respectivă a regiunii Voronej, Rusia a instalat o tabără militară de proporţii, locul în care în prezent sunt transferate echipamente şi tehnică de luptă din alte regiuni ruse.

Potrivit jurnaliștilor ruși, este vorba despre numeroase dispozitive de artilerie autopropulsată Msta-S, tancuri T-80U, precum şi sisteme de apărare antiaeriană "Buk M1", compuse dintr-un lansator de rachete autopropulsat ZRK 9K37 "Buk", un sistem de lansare-încărcare SAM 9K37 "Buk" şi un vehicul de transport KrAZ 9M38.

Trenurile cu echipamente şi tehnică militară, de pe care au fost şterse numerele de înmatriculare, au sosit din regiunea Moscova (Naro-Fominsk), regiunea Nijni Novgorod (Iliino) şi regiunea Smolensk (Krasnîi Bor), potrivit CIT.

 

Putin vrea garanţii juridice că NATO nu se va extinde către Est



În plus, în apropierea acestei staţii sunt dislocate Divizia a 4-a de tancuri de gardă, Brigada 288 de artilerie şi Brigada 49 de rachete antiaeriene, toate componente ale Armatei I de tancuri de gardă.

Astfel, se pare că discuţia purtată de Putin cu preşedintele american nu a dus deocamdată la retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, notează Radio Svoboda (RFE/RL).

La o zi după discuţia cu Biden, preşedintele Putin a afirmat că Rusia are dreptul să se apere, acuzând Ucraina şi NATO de situaţia tensionată de la frontiera țării.

Astfel, președintele Rusiei consideră inacceptabilă aderarea Ucrainei la NATO şi a afirmat că țara sa va lua măsuri adecvate în legătura cu ameninţările la adresa securităţii sale, cerând garanţii juridice în scris că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde către Est, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel