„Ei au mâncat struguri din grădină. De la aia a pornit”, a spus Valentin Bughiuş, tatăl copiilor.
Valentin duce pe umeri durerea unei lumi: şi-a pierdut în doar câteva ore ambii copii, cel mai probabil ucişi de strugurii din grădină. Bărbatul era plecat la muncă în Germania pentru a strânge bani să renoveze casa din comuna Coarnele Caprei când a primit teribila veste.
„Au început să vomite, nu aveau febră, dar transpirau. A încercat soţia să-i liniştească, le-a dat apă. Au băut câte o guriță de apă plângând. I-a luat pe amândoi în braţe. S-au liniștit la un moment dat şi au început să doarmă pe ea”, a povestit Valentin Bughiuş.
La opt ore de la apariţia primelor simptome, copilul cel mic, Gabriel, şi-a pierdut cunoştinţa, iar mama a sunat la 112. Medicii au intervenit cu un elicopter. Au încercat o oră să-l resusciteze. Copilul s-a stins sub ochii mamei. Medicii spun că simtomele sunt specifice otrăvirii cu o substanţă necunoscută.
„Având în vedere și contextul, și simptomatologia, dar fara a ști exact cu precizie substanța”, a declarat Lucian Cernahoschi, medic UPU Spitalul de Copii Sf. Maria.
Nici pentru copilul de trei ani, medicii nu au mai putut să facă nimic, deşi a fost adus de urgenţă aici la Spitalul de Copii din Iaşi. Se afla în comă, în stare gravă, iar la scurt timp a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, însă fără rezultat.
Mama copiilor a mâncat şi ea din struguri. Şi a simţit buzele amorţite dar nu a avut şi alte simptome. Tatăl nu înţelege cum s-a petreceut tragedia. Susţine că nu a stropit niciodată via, doar cartofii.
„Acum două luni de zile am cumpărat substanță din asta pentru stropit cartofi. Am cumpărat pliculețe”, a mai spus tatăl copiilor la Observator.
Nu este exclus ca substanţele folosite pentru combaterea dăunătorilor pe cartofi să fi ajuns pe struguri, spun specialiştii.
„Există substanţe neautorizate care se mai folosesc şi care au o concetraţie foarte mare. Unele dintre ele sunt pe bază de organofosforate, altele organoclorurate şi există şi alt tip de substanţe folosite pentru combaterea dăunătorilor care sunt nocive, mai ales dacă este vorba despre un copil”, a precizat Diana Cimpoesu, medic-șef UPU SMURD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News