Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Taberele ARC, o șansă a tinerilor români de pretutindeni să descopere România. Din ce țări vin cei mai mulți. Radu Cosma, DRP: "Sunt copii care au povești dramatice"
WhatsApp
Taberele ARC, destinate tinerilor români de pretutindeni, reprezintă o șansă pentru cei mici să descopere România altfel. Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, spune care sunt țările din care provin cei mai mulți participanți, dar și ce înseamnă pentru cei mici o astfel de experiență. 
Taberele ARC, un proiect de succes (Foto: Facebook/DRP)

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) derulează, în perioada iulie - septembrie 2024, cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”, organizat în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu sprijinul Direcțiilor Județene de Tineret și Sport și al Patriarhiei Române.

În perioada de derulare a Taberelor ARC 2024 sunt așteptați aproximativ 6500 de participanți, copii și tineri din diaspora și din comunitățile istorice, alături de însoțitori, profesori și voluntari din România și din afara granițelor țării. Acești copii participă la câte o săptămână de tabără.

Radu Cosma, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit într-o emisiune la Radio Trinitas despre acest proiect.

"E un program aflat la 15-a ediție și provin copii din 20 de state. Cei mai mulți provin din Ucraina, pentru că săracii copii de acolo, copii români, nu au parte de alte bucurii. Și ne-am gândit ca, în acest an, cei mai mulți să vină din Maramureșul istoric, din Bucovina sau din Bugeac, Basarabia istorică.

Sunt copii care au povești dramatice, au părinții plecați pe front sau părinții plecați din țară. Sunt supuși unor presiuni economice foarte mari, pentru că, după doi ani de război, situația economică nu e una deloc de apreciat. E dramatică. Pentru ei e unul dintre puținele momente plăcute din acest an. Au parte de program cultural, dar și de divertisment. Învață într-un mod ludic elemente de limbă, cultură și civilizație românească, pictură.

Au parte de formare duhovnicească, pentru că în fiecare tabără vine câte un preot de pe plan local, care face ora spirituală cu copiii. Din Ucraina, repet, sunt 3200 de participanți în acest an, din cei 6500", spune Radu Cosma. 

900 de copii din Italia la Taberele ARC

 

Oficialul DRP spune că din cei 6500 de participanți, 900 sunt copii care vin din Italia. 

"Pe locul 2 sunt copiii din Republica Moldova. Cei mai mulți sunt selecționați de Mitropolia Basarabiei, care prin Episcopia Basarabiei de Sus, și aici îi mulțumim în mod deosebit preasfințitului Veniamin pentru implicare, au reușit să aducă grupuri de copii care au știut pentru ce vin în țara românească. E o chestiune de suflet contactul nemijlocit pe care îl au copiii cu țara. Pentru că una li s-a spus și alta văd cu ochii lor. Sunt mulți copii care sunt pentru prima dată în România.

De exemplu, în Basarabia nu sunt munți. Și când văd munții spun: "Wow! Ce frumos e în România!'. Au auzit de Ștefan cel Mare, dar acel Ștefan cel Mare a lor, pe care l-a promovat ideologia moldovenistă. Dar văd că Ștefan cel Mare... capitala voievodatului era Suceava, în România, mănăstirea Putna e în România. Atunci există un proces de schimbare a minții, de schimbare a gândului, înspre conștientizarea identității comune românești. După aceea, sunt grupuri formate din mici românași din Serbia, din Ungaria, din Albania, din comunități istorice.

Cei mai mulți sunt din comunitățile istorice. Iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni asigură și transportul de acasă până în tabără, plus cazare, masă și program. Programul este desfășurat în parteneriat cu Ministerul Familiei și cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport.

În acest an, pentru prima dată, avem un parteneriat și cu Mănăstirea Caraiman. Există răspunsuri foarte bune din partea participanților în ceea ce privește programul, condițiile și ne dorim să dezvoltăm astfel de interacțiuni comune.

Din diaspora, participă în acest an aproximativ 900 de copii. Cei mai mulți sunt din Italia. Și aici aș putea menționa un grup foarte frumos pe care l-a organizat părintele protopop Alin Iarca de la Pescara. E protopop de Abruzzo Molise. Au venit cu tricouri, au făcut un filmuleț de când s-au pornit din Italia, au venit cu autocarul, până când au ajuns în România. Au făcut un program foarte frumos la Mănăstirea Caraiman și în zonă.

Au plecat cu amintiri foarte frumoase", mai spune Radu Cosma, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
pixel