Adela Todoran locuiește și lucrează în Timișoara. Şi-a cumpărat, însă, casă de vacanţă în Ungaria, la o oră și jumătate distanță, cam cât faci cu trenul din Bucureşti până pe Valea Prahovei. Adela nu avea cum să refuze o astfel de ocazie, mai ales că lucrează în imobiliare şi cunoaşte bine piaţa. A plătit 5.000 de euro pentru o casă de cărămidă. Are utilităţile trase până la poartă și un teren generos.
„Am teren de 4000 de metri pătraţi şi m-a tentat foarte mult. E împărţită în 3 camere, baie, bucătărie. Aş vrea să o măresc. Eu zic că 15 – 20.000 de euro mai am de investit, ca să o fac aşa cum îmi doresc eu”, a spus Adela Todoran, potrivit Observator.
Casele rămân libere în zona de graniţă pentru că mulţi maghiari migrează spre centrul țării, în căutarea unor slujbe mai bine plătite.
Bogdan Holocan e proprietarul uneia dintre agenţile imobiliare care au în portofoliu proprietăţi în Ungaria. „Locuinţele încep undeva de la 6 – 7000 de euro şi pot să ajungă până la 100.000 de euro. Deja la suma asta vorbim de vile”.
În ultimii ani, tot mai mulţi români cu simţ al proprietății au devenit interesaţi de achiziţii imobiliare în Ungaria.
„De vreo 10 ani a devenit foarte atractiva datorită preţurilor mici şi cheltuielilor foarte mici la gaz, curent, apă. Sunt sute de români care aleg să se mute în Ungaria pentru că zona e foarte liniştită şi foarte primitoare. Ungurii îi primesc cu bratele deschise pe români”, a mai spus Bogdan Holocan.
Familia Ungur a dat România pe Ungaria fără niciun regret. Cu 12 mii de euro a cumpărat o casă şi 2800 de metri pătraţi de teren. Au renovat casa şi acum ar vrea să o vândă, la preț dublu.
Maria Ungur, proprietar: Ne-am hotărât să luăm casa asta, pentru că grădina e mare, casa bunicioară, am pus parchet şi geamurile şi tot, dar pământul ne-a interesat pe noi.
Românii deveniţi proprietari în Ungaria se simt bine peste graniţă. Vorbesc deschis despre avantaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News