Numărul străinilor care sunt înregistrați ca antreprenori independenți în Belgia crește rapid. Dacă în anul 2017 erau 120.000, patru ani mai târziu s-a atins cifra de 160.000 de independenți cu naționalitate străină. O creștere cu o treime. Mulţi dintre aceşti lucrători independenţi străini au naţionalitate română. În anul 2021, ultimul an pentru care există date oficiale, românii erau în număr de 40.671.
Este izbitor faptul că lucrătorii independenți bulgari, români și polonezi din Belgia primesc „prestații” mult mai des decât persoanele care desfășoară activități independente cu naționalitate belgiană. Aceasta se referă atât la o „prestație pentru o perioadă de incapacitate primară de muncă” (care poate dura până la un an), cât și la o „prestație pentru invaliditate” (mai mult de un an). Acest lucru este evident din cifrele pe care deputații N-VA Katrien Houtmeyers și Wim Van der Donckt le-au cerut lui David Clarinval (MR), ministrul clasei de mijloc și al IMM-urilor.
Persoanele care desfășoară activități independente din Bulgaria primesc de aproape patru ori mai multe zile de „incapacitate primară de muncă” (0,82 zile pe locuitor pe an) decât lucrătorii independenți belgieni (0,22 zile). Pentru români este de aproape trei ori mai mult (0,62 zile), pentru polonezi este mai mult decât dublu (0,53 zile).
În același timp, lucrătorilor independenți bulgari li se acordă de trei ori mai multe zile de indemnizație de invaliditate (2,55 zile pe locuitor pe an) decât lucrătorilor independenți belgieni (0,77 zile). Polonezii sunt rambursați pentru aceasta dublu (1,60 zile) decât belgienii, iar independenții români cu 0,97 zile.
Cifrele îi îngrijorează pe membrii N-VA. „În 2021, persoanele care desfășoară activități independente bulgari, români și polonezi din țara noastră au primit circa 140.000 de zile de incapacitate primară de muncă și aproape 330.000 de zile de indemnizație de invaliditate. Este deja cu jumătate mai mult decât în 2018”, spune Van der Donckt. „Acestea sunt cifre care ar trebui să declanșeze alarme pentru ministru și serviciile de inspecție. Persoanele care desfășoară activități independente cu incapacitate primară de muncă sau cu handicap au dreptul la o prestație între 44,64 EUR și 73,10 EUR pe zi, în funcție, printre altele, de situația lor familială. Suma se ridică la câteva zeci de milioane de euro în 2021”.
SURSA FOTO: captură standaard.be
N-VA vorbește clar despre „construcții frauduloase”. Partidul se referă la Țările de Jos, unde serviciile de inspecție socială au desființat în ultimii ani diverse rețele care înregistrau slovaci și bulgari să solicite indemnizații de boală.
Potrivit organizației independente NSZ, cifrele nu indică neapărat abuz structural. Cu toate acestea, pot fi necesare controale mai stricte. Acest lucru dă un semnal de alarmă. NSZ consideră că guvernul ar trebui să verifice de la caz la caz dacă este implicată frauda.
Viceprim-ministru Belgiei, David Clarinval, recunoaște că cifrele sunt izbitoare, dar refuză să vorbească despre fraudă. „Serviciile de inspecție RIZIV nu au primit reclamații și nici nu au depistat situații frauduloase cu persoane care desfășoară activități independente străine. Nu există elemente care să indice o posibilă fraudă”.
Atunci cum explică el diferențele izbitoare? O cauză specifică nu poate fi identificată imediat pentru aceasta. „Persoanele din statele membre UE au voie să se înscrie în sistemul de asigurări sociale al altui stat membru. Toți cei care desfășoară activități independente care doresc să solicite beneficii aici trebuie să fie afiliați la un fond de asigurări sociale”.
SURSA FOTO: captură standaard.be
Clarinval subliniază că săptămâna trecută a lansat un plan de acțiune pentru lupta împotriva persoanelor care desfășoară activități independente străine false. Sunt afiliați la un fond de asigurări sociale și pot avea dreptul la o prestație, dar nu plătesc nicio contribuție. Pentru a face față acestui lucru, Institutul Național de Asigurări Sociale a Indivizilor (INASTI) va avea o celulă specifică de fraudă care va investiga dosarele suspecte împreună cu oficiile regionale. Aceste birouri regionale vor primi, de asemenea, personal suplimentar.
Potrivit lui Houtmeyers, acel plan este mult prea ușor. „Recrutarea câtorva angajați în plus la RSVZ, care trebuie să fie și ei pregătiți luni de zile, nu va preveni frauda în următorii ani.
În Țările de Jos, un serviciu de inspecție puternic și unificat a luat măsuri și chiar au fost pronunțate pedepse cu închisoarea. Este timpul ca guvernul nostru să recunoască urgența și să ia măsuri mai ample”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News