În ultima săptămână, când au fost eliminate multe dintre restricţii, numărul cazurilor a oscilat între 119 şi 238! Pe 4 iunie, au fost cele mai multe. Tot atunci, s-au făcut şi cele mai multe teste: aproximativ 13.500.
Cifrele sunt comparabile cu cele din perioada 16-31 mai, atunci când am ieşit din starea de urgenţă şi am avut primul set de măsuri de relaxare.
„Nu este neașteptat să avem aceste cifre. Dacă probabil în jur de 2% din concetățenii noștri au trecut prin boală înseamnă că este vorba de o populație care se aproapie de jumătate de milion, adică între 400.000 și 500.000 probabil cifra apropiată de realitate”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Observator.
„Noi știam că, la luarea măsurilor de relaxare, o oarecare creștere se va observa. Așa s-a întâmplat aproape în toate țările. Problema este ca această creștere să fie una controlabilă și să nu fie una exponențială. Starea de alertă este posibil să se prelungească ca să ne permită coordonarea și modul de lucru pe care îl avem actual”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Asta înseamnă că anumite restricţii se vor păstra şi după 15 iunie.
„Depinde de fiecare dintre noi cât de repede ne vom relua viaţa normală. Masca ar trebui să fie accesoriul nelipsit şi în perioada următoare. Vom fi obligaţi să o purtăm în continuare în spaţiile închise, în magazine, în mijloace de transport în comun sau la serviciu”, a adăugat Rafila.
Se vor păstra și regulile de distanțare socială. Cel mai probabil, locurile de joacă și cinemarografele din mall-uri vor rămâne închise. Restricții vor fi în continuare și pentru cei care se vor întoarce în țară din anumite zone. Vor sta în izolare 14 zile.
Cert e că virusul nu va dispărea. Specialiştii estimează că, în toată perioada verii, există riscul transmiterii comunitare.
Noile măsuri vor fi anunțate zilele următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News