Un zbor național între Catalonia și Sevilla a fost unul dintre cele afectate de racheta chineză care a scăpat de sub control amenințând astfel Pământul. Traficul aerian a fost închis din cauza posibilității ca racheta să lovească Peninsula, deși probabilitatea a fost minimă.
Pasagerii acestui zbor au fost informați de către piloți cu privire la imposibilitatea decolării. Călătorii se aflau deja la bord când unul dintre piloți, cu o experiență de peste 22 de ani, a raportat că deasupra lor se afla o rachetă chineză. „O rachetă chineză ne trece deasupra capului chiar acum”.
????️ VÍDEO | El mensaje de un piloto a los pasajeros de un avión: "Un cohete chino nos está cruzando ahora mismo por las cabezas" https://t.co/OAYXc3ACWQ
— Antena 3 Noticias (@A3Noticias) November 4, 2022
Racheta a intrat în sfârșit în atmosferă și s-a dezintegrat. Epava a devenit o minge uriașă de foc care s-a rotit de două ori înainte de a cădea în Pacificul de Sud.
Nu a fost prima dată când are loc un eveniment de acest calibru. De alte trei ori în ultimii doi ani, rachetele chinezești au scăpat de sub control și au intrat în atmosferă. Comunitatea internațională a reacționat negativ la aceste practici și a cerut Chinei „mai multă prudență” în viitoarele lansări.
Long March 5B (CZ-5B), cea mai puternică rachetă spaţială chineză, a fost lansată pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a transporta pe orbita Pământului ultimul modul - cel de-al treilea - al staţiei orbitale chineze, aflată în etapa de construcţie. În condiţiile în care forţa de gravitaţie atrage acea rachetă înapoi spre Pământ, specialiştii se aşteaptă ca cea mai mare parte a vehiculului spaţial să ardă la reintrarea în atmosferă, însă au existat şi îngrijorări că fragmente destul de mari desprinse din lansatorul chinez ar putea să supravieţuiască acestei coborâri libere şi să ajungă la sol.
Serviciul European de Supraveghere şi Monitorizare a Spaţiului (EUSST) a anunţat că deşeurile spaţiale vor reintra, cel mai probabil, în atmosfera terestră într-o zonă situată deasupra regiunii centrale a Oceanului Atlantic şi că ele se vor prăbuşi cel mai probabil în apă, dar a emis totuşi o alertă în care a precizat că nordul Spaniei, nordul Portugaliei şi sudul Italiei se află, de asemenea, pe traiectoria potenţială a rachetei chineze.
„Probabilitatea statistică a unui impact la sol într-o zonă populată este mică. Aceste previziuni vin totuşi cu anumite incertitudini, iar o estimare mai bună va fi posibilă doar cu puţin timp înainte de reintrarea rachetei în atmosferă”, au declarat specialiştii de la EUSST. Misiunea din 31 octombrie a reprezentat cea de-a patra lansare pentru o rachetă din gama Long March 5 B, inaugurată printr-un zbor ce a avut loc în martie 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News