Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Moartea unei românce, victimă a traficului de persoane, dezvăluie eșecurile sistemului: „Mă tem pentru viața copiilor mei!”
WhatsApp
Moartea unei românce, în vârstă de 41 de ani, pe nume Lili Ochișor, victimă a traficului de persoane din Spania, a declanșat o mișcare amplă împotriva instituțiilor statului. Un ONG internațional pentru apărarea drepturilor femeilor, „Women’s Link Worldwide”, dă în judecată patru instituții spaniole, deoarece nu au protejat-o pe Lili.
Spania. Moartea unei românce, victimă a traficului de persoane, dezvăluie eșecurile sistemului: „Mă tem pentru viața copiilor mei!”. FOTO: captură elpais.com

Se numea Lili Ochișor, dar nimeni nu-i cunoștea numele de familie. Pe Calle d’En Robador din Raval din Barcelona, ​​unde petrecea până la 20 de ore pe zi căutând clienți și bani, era cunoscută sub numele de Lili. Autopsia efectuată pe 30 martie 2019 când avea numai 41 de ani, subliniază că moartea a fost produsă „în mod natural” de leucemie pentru care nu a fost niciodată tratată. Se pare că Lili a avut hemoragii subcutanate, fracturi multiple și semne de „posibil abuz în diferite momente ale vieții sale”. O viață nefericită și violentă, plină de frică și durere pe care autoritățile nu au oprit-o în ciuda faptului că cunoșteau de aproape un deceniu situația de semi-sclavie suferită de această femeie, mamă a doi copii pe care nu-i mai văzuse de ani de zile.

Organizația Women's Link Worldwide, axată pe drepturile femeii și promotoare a convingerilor istorice pentru eșecuri instituționale, a depus plângeri „pentru acțiune neglijentă” și „pasivitate” diferitelor instituții: Garda Urbană din Barcelona, Mossos d'Esquadra, Corpul Național de Poliție și Parchetul Provincial Barcelona. Aceștia sunt acuzați că nu acționează în ciuda faptului că știau de situația de vulnerabilitate a lui Lili Ochișor aproape de când a ajuns în Spania, în decembrie 2011. Este prima dată când se prezintă pentru răspundere patrimonială în cazul traficului de persoane, ceea ce înseamnă revendicarea răspunderii de la administrații pentru o defecțiune a sistemului. Women's Link Worldwide reprezintă trei organizații care au lucrat cu Lili când era încă în viață: Fundația Ámbit Prevenció, GENERA și Janet Elizabeth Mérida, spune purtătorul de cuvânt al asociației Putes Indignades.

 

Lili a rămas văduvă și responsabilă de copiii ei în România

 

În 2005, Lili a rămas văduvă și responsabilă de copiii ei în România, unde a început să practice prostituția din 2006. Copiii au rămas în țara natală, iar Lili a ajuns în mâinile exploatatorilor care au transferat-o la Barcelona în 2011. Este vorba despre un cuplu de români, care au fost arestați cu ani înainte de moartea sa, dar care au fugit după ce aceasta a murit și nu au fost localizați.

„Autoritățile de poliție nu au identificat-o oficial ca fiind victimă a traficului pentru că nu a vrut să denunțe rețeaua de traficanți și i-au refuzat ani de zile protecția la care avea dreptul ca să facă presiuni asupra ei și să-i denunțe”, spune Women's Link, care reamintește că, Convenția de la Istanbul recunoaște dreptul la protecție victimelor violenței sexuale, indiferent dacă depun sau nu o plângere.

„Solicitarea plângerii ca condiție de acces la protecție este o practică proastă, contrară reglementărilor internaționale și europene privind traficul de persoane, care pune în pericol siguranța și viața victimelor. Este groaznic de știut că Lili a cerut ajutor și nu a fost protejată”, explică Gema Fernández, avocat al ONG-ului.

 

Moartea lui Lili a prezentat semne de violență fizică, răni și urme de agresiune

 

Organizațiile denunță că împotriva ei a fost exercitată „hărțuire polițienească și administrativă”. În 2012, Poliția Urbană a arestat-o ​​pentru că se afla într-o situație administrativă neregulamentară, în ciuda faptului că erau „pe deplin conștienți de situația traficului în scopul exploatării sexuale” a femeilor. De până la două ori a fost arestată pentru același lucru, în 2014 au cerut internarea ei într-un Centru de Internare a Străinilor (CIE) și au dat până la 25 de amenzi între 2012 și 2014 pentru „oferirea de servicii sexuale pe drumurile publice”.

În relatarea cronologică a evenimentelor care însoțește plângerea, Women's Link enumeră semnele care au arătat-o ​​pe Lili drept victimă a traficului de persoane: a refuzat să depună plângere de teamă că copiii ei vor suferi, identitatea traficanților ei era cunoscută, cu doi ani înainte de moartea ei a prezentat semne de violență fizică, răni și urme de agresiune. De asemenea, ei subliniază că sănătatea sa mintală s-a deteriorat din cauza presiunii pe care a suferit-o din partea exploatatorilor săi și „din partea mediului”.

 

Lili nu și-a mai văzut copiii de ani de zile

 

În primul an în Spania, potrivit relatării evenimentelor adunate de Women’s Link, ea a călătorit în România la fiecare trei luni pentru a-și vedea copiii și a-și pune în ordine documentele administrative. După arestarea sa, pentru că se afla într-o situație neregulată, a fost inițiat un dosar de expulzare și nu a mai putut călători, astfel nu și-a mai văzut copiii.

„Situația doamnei Ochișor, și mai precis violența pe care aceasta a suferit-o în calitate de victimă a traficului de persoane, a făcut obiectul diferitelor cercetări judiciare, toate clasate din lipsa de voință a organelor polițienești și judiciare de a efectua o anchetă”, spune ONG-ul în plângerea sa. Pe lângă faptul că diferitele forțe de poliție cunoșteau situația ei aproape de la sosirea ei în Spania, în 2015, Primăria Barcelona a trimis un raport Parchetului Provincial din Barcelona în care denunța că situația lui Lili este compatibilă cu „exploatare/constrângere puternică”, conform reclamației. 

Ei mai precizează că au avut loc până la trei întâlniri între 2016 și 2018, între Consiliul Local, organizațiile care au lucrat cu femeile, procuratura pentru imigrări și cele trei forțe de poliție pentru a discuta situația lor. Într-o notă de la Guàrdia Urbana ei au subliniat deteriorarea sa „progresivă și constantă” și „orele sale îndelungate de muncă, începând dimineața și terminând în zorii celei de-a doua zi, mereu singură, oferindu-se tuturor bărbaților care treceau pe lângă ea”.

 

Fiica lui Lili ar fi exploatată de aceeși familie

 

Consiliul Local a propus ca situația sa administrativă să fie reglementată pentru o „intervenție profundă și cuprinzătoare”. În 2017, de fapt, a oficializat această cerere în fața Oficiului pentru Imigrări din Barcelona, ​​dependent de Subdelegația Guvernului. S-a vorbit despre „riscul extrem pentru viața și integritatea sa fizică” și a cerut măsuri de protecție „de îndată”. Potrivit Women’s Link, Parchetul a închis ancheta în iulie 2018. Rolul lor, denunță ONG-ul, „era absolut pasiv și lipsit de inițiativă”.

În septembrie 2018, cu șase luni înainte de a muri, Lili Ochișor a rămas fără adăpost. Ea a dormit pe băncile din Raval sau cu clienții ei, „ceea ce o determină să ofere servicii sexuale mai multe ore pe zi și o expune mult mai multă violență de tot felul”. Mânca doar o dată pe zi. O colegă de la Raval i-a oferit o cameră în februarie 2019. Acolo, conform mărturiei unui martor, sângera după o bătaie cu câteva zile înainte de a fi internată în cele din urmă la Spitalul del Mar, unde a murit.

A fost înmormântată pe 4 iunie 2019 la Barcelona. Consiliul Local și-a asumat costurile înmormântării. Organizațiile nu au reușit să-i localizeze copiii. Suspiciunea unuia dintre martorii dosarului este că fiica ei, care este acum majoră, lucrează ca prostituată în România, supravegheată de aceeași familie care a exploatat-o și pe mama ei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel