Tribunalul din Tarragona a dat aprobarea procesului de eutanasiere solicitat de agentul de securitate, devenit paraplegic pe 14 decembrie, când a fost împușcat de polițisti. Instanța apreciază că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate deja de instanța de instrucție și apreciază că situația de vulnerabilitate, durere și suferință a lui Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat.
Ședința avizează decizia instanței, care și-a întemeiat argumentul pe lipsa competenției de a se pronunța asupra unui proces administrativ, în care legea nu prevede ca un judecător să intervină în cazul în care reclamantul este într-un proces penal. De asemenea, Legea Eutanasiei echivalează procesul judiciar cu o moarte naturală și nu presupune „o încălcare a dreptului la ocrotire judiciară efectivă”, invocată de avocații victimelor, a mai stabilit instanța. Acuzațiile sunt de omor - în cazul celor trei angajați ai fostei sale companii și tentativă de omor - asupra unui polițist pe care l-a împușcat în timpul operațiunii speciale a poliției, pentru capturarea sa.
Dosarul lui Marin Eugen Sabău presupune o ciocnire de drepturi opuse, nemaiauzită până acum în Spania. Avocatul agentului rănit, împreună cu un alt coleg, a depus recurs la Curtea Constituţională pentru a bloca aplicarea eutanasiei. „Decizia Curții este greșită. Nu a ținut cont de suferința victimelor, nici de demnitatea acestora”, deplânge avocatul José Antonio Bitos, care consideră că instanța provincială a „irosit” ocazia de a se pronunța asupra unui caz unic. În cazul în care Curtea Constituțională nu admite recursul și suspendarea, eutanasierea i se va aplica lui Marin Eugene Sabau, care avea deja o dată pentru proces, pe 28 iulie, dar care a fost în final blocată.
Pe parcursul procesului, cu cererea sa de eutanasie deja în curs, românul a cerut să depună mărturie în fața judecătorului de instrucție. „Sunt paraplegic. Am 45 de puncții în mână. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am șuruburi și nu-mi simt pieptul”, a spus Sabău pe 11 iulie, de la spitalul penitenciar Terrassa unde este internat. În scurta sa apariție, el nu a dat alte explicații cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea Eutanasiei. Fostul agent de securitate i-a acuzat și pe Mossos d'Esquadra de rezultatul final al împușcăturii. Sabău a dat asigurări că agenții au fost cei care au deschis focul în primul rând și că, după ce a primit o primă împușcătură în piept, a devenit „inconștient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împușcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el.
Românul a devenit primul deținut din Spania care beneficiază de o decizie favorabilă în acest sens. Avocații victimelor sale contestă decizia pe cale extraordinară, pentru ca atacatorul să fie pedepsit în viață. Cazul, o premieră judiciară în Spania, va fi tranșat la Curtea Constituțională.
„Nu am de ales, voi face dreptate cu mâinile mele. Lecțiile învățate în sânge nu sunt uitate curând. Securitas își va aduce aminte de mine câțiva ani”, amenințase Eugen într-un email adresat superiorilor săi, înaintea agresiunii. Bărbatul de 46 de ani de naționalitate română a susținut că a trăit „iadul” în companie, că șefii i-au făcut „viața imposibilă”, că a fost victima exploatării prin muncă și a discriminării din cauza rasismului.
După atacul său cu împușcături, a fugit cu mașina și a încercat să ocolească un punct de control al poliției deschizând focul asupra ofițerilor. Apoi, înarmat și protejat de o vestă antiglonț, s-a refugiat într-o fermă de lângă Reus. Trăgătorii de la unitatea de elită Mossos au reușit să-l doboare într-un schimb de focuri. Eugen, pasionat de arme și membru al unui club de tir, a supraviețuit confruntării cu poliția, dar a fost grav rănit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News