Inițiativa a venit din partea profesoarei școlii, Mihaela Angelescu, cu ocazia celebrării recente, pe 15 ianuarie, a Zilei Culturii Române. La eveniment au participat consulul României la Ciudad Real, Florenta Ciobotaru; consilierul pentru cultură, Nazareth Rodrigo; reprezentantul Delegației de Educație, Luis Miguel Miñarro; directorul Maternidad, Miguel Ángel Aguado, profesori și elevi care au oferit un scurt recital de poezie. La evenimentul Moral, care a avut loc mai devreme, a participat primărița Inmaculada Jiménez.
Florenta Ciobotaru a spus că prin acest eveniment "demonstrăm atașamentul nostru față de valorile, cultura și rădăcinile noastre, ceea ce ne dă un sentiment de apartenență și ne permite să transmitem identitatea noastră națională noilor generații, în acest caz copiilor români care studiază în Tomelloso".
Consulul a mulțumit instituțiilor pentru primirea călduroasă a comunității românești. "Societatea locală, în ansamblu, ne-a primit foarte bine, iar conviețuirea între oameni din două culturi diferite este foarte bună. Administrația locală are o disponibilitate permanentă de a promova multiculturalismul, inclusiv din partea delegației Educației și a directorilor de școli care au manifestat întotdeauna un interes deosebit pentru ca programul să se dezvolte într-un mod profitabil pentru elevi". Ciobotaru a subliniat că Tomelloso este orașul din regiune care găzduiește cea mai mare comunitate de cetățeni români "care își caută viitorul într-un oraș prosper, plin de oportunități", potrivit lavozdetomelloso.com.
Aguado a explicat că "suntem implicați în acest proiect încă din 2011, care are ca scop familiarizarea copiilor români cu cultura și limba țării lor. Ne bucurăm că cel mai important poet al literaturii române a dat numele său clasei".
În numele Consiliului Local, Nazareth Rodrigo, și-a exprimat satisfacția față de aceste bune relații de conviețuire între populația din Tomelloso și comunitatea românească. "Aceste legături interculturale se stabilesc cel mai bine în centrele educaționale, care sunt locuri care trebuie să fie mereu un exemplu pentru a avansa această apropiere între cultura românească și cea tomellană". Pentru Rodrigo, "frontierele și steagurile ar trebui să fie cât mai puțin importante, dar asta nu înseamnă că trebuie să se piardă sentimentul de apartenență și de identitate".
----------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News