Publicitate
Românca însărcinată a fost pusă să călătorească la Don Benito din România, țara natală, de un cuplu conațional, rezident în Badajoz, unde a pus la cale un plan calculat pentru ca să rămână cu copilul nou-născut.
Nașterea a avut loc ieri dimineața devreme. Presupusul tată, în vârstă de 42 de ani, s-a dus la centrul de sănătate și rătăcea pe coridoare, ca oricare altul în situația lui. Adevărata sa soție, în vârstă de 43 de ani, aștepta entuziasmată acasă. Acordul a fost convenit cu trei luni mai devreme, în România. Dar totul s-a prăbușit puțin câte puțin.
Practicarea maternității surogat este interzisă în Spania de Legea 14/2006, ceea ce înseamnă că spaniolii care doresc să o acceseze sunt obligați să călătorească în străinătate. Cazul de aici este condus, în schimb, de un cuplu de români. Ea încerca să aibă copii fără succes de ani de zile, dovadă fiind carnetul de sănătate al femeii care nu era însărcinată, care era cel pe care gravida l-a prezentat la internare.
Cei trei români au ajuns în detenție după naștere și farsa a fost descoperită. În plus, a fost arestat un alt român, în vârstă de 30 de ani, fratele presupusului tată, care a călătorit în România pentru a o aduce pe tânăra însărcinată în Spania.
Cei patru români vor merge astăzi în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
SURSA FOTO: captură hoy.es
La început, totul părea să meargă perfect: călătoria plătită a gravidei la Don Benito, plus o sumă pentru „închirierea pântecului” ei de 2.000 de euro. Dar totul s-a spulberat marți dimineață devreme, cu mama surogat în sala de nașteri sub custodia poliției și presupusul soț la secția de poliție. Bărbatul a fost arestat chiar la spital, în timp ce soția sa a fost arestată la locuința în care au apărut polițiștii în locul copilului lor.
Personalul medical și-a dat seama în timpul nopții că este ceva suspect și au decis să tragă alarma la Poliție. Primul lucru pe care l-a prezentat tânăra, cu dureri severe de travaliu, pentru a-și oficializa internarea a fost un carnet de sănătate, cu nume în limba română, care ulterior avea să se dovedească că nu este al ei, ci al femeii care aștepta acasă sosirea bebelușului.
Acest card a inclus istoricul clinic care reflecta și o diferență evidentă de vârstă, de 15 ani. A fost prima suspiciune. Însă, ceea ce a fost cu adevărat decisiv a fost faptul că acel card reflecta că pacientul a suferit o operație de apendicită. Iar pe trupul femeii care se afla în sala de nașteri nu era niciun semn. Apoi, după cum a putut să verifice Poliția, operația o avea, desigur, cealaltă femeie. Dar asta a fost descoperit câteva ore mai târziu.
Avocatul care-i reprezintă spune că este vorba despre o neînțelegere și că, de fapt, cuplul s-a oferit să o ajute pe tânăra româncă. Se presupune că gravida voia să se stabilească în Spania împreună cu copilul și niciodată nu s-a pus problema ca bebelușul să fie vândut românilor.
SURSA FOTO: captură elmundo.es
Înainte, tatăl, sau presupusul tată, a început să răspundă într-un mod neconcludent cu simptome vizibile de nervozitate atât la primele întrebări ale medicilor, cât și, ulterior, ale Poliției. Nu a lămurit în mod coerent de ce presupusa lui soție nu prezentase documente originale la internare, ci doar o fotocopie a cardului de sănătate. Iar informațiile care se reflectau, precum operația de apendicită, nu se potriveau cu examenul său fizic.
Complotul se desfășura. Pe card a apărut și o altă informație concludentă: aceasta reflecta că a suferit mai multe încercări nereușite de fertilizare in vitro (FIV). Totul a început să se potrivească deja în anchetă. În cele din urmă, el însuși a recunoscut polițiștilor spanioli că a plătit suma de 2.000 de euro în România pentru cumpărarea nou-născutului, recunoscând că femeia gravidă nu era soția lui.
Cel puțin, în această poveste, atât bebelușul, cât și mama lui sunt într-o stare de sănătate bună. Acum, ei așteaptă decizia Judecătoriei numărul 1 din Don Benito care se ocupă de dosar pentru ca autoritățile să decidă cine trebuie să aibă grijă de nou-născut.
Săptămâna trecută, Poliția a arestat patru români la Spitalul Materno-Copilul Virgen del Rocío din Sevilla pentru presupusa lor participare la vânzarea unui nou-născut. Aceștia au fost acuzați și de infracțiunile de trafic ilegal în vederea achiziționării bebelușului și falsificare de documente. Planul a fost similar în ambele cazuri. Cu acea ocazie, două cupluri de români s-au înțeles pentru vânzarea - cumpărarea unui bebeluș în schimbul unei sume „înalte”, pe care Poliția nu a acordat-o.
Totodată, și în acest caz de săptămâna trecută, istoricul medical al femeii conținea înregistrări privind solicitarea tratamentului de fertilizare in vitro pentru că nu putea avea copii, fapte care erau relevante pentru a presupune că se dădea drept o altă persoană. După evenimente, Parchetul pentru Minori din Sevilla a decretat ca nou-născutul să fie predat Asociației pentru Protecția Minorilor din Junta de Andalucía.
În ciuda dezbaterii instaurate în societatea spaniolă în ultimii ani de propunerile de reglementare a maternității surogat, articolul 10 din legea 14/2006 privind tehnicile de reproducere asistată este încă în vigoare, ceea ce înseamnă că spaniolii care doresc să o folosească pentru a deveni părinți sunt obligați să călătorească în străinătate.
----------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News