Șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului la Institutul Național pentru Cercetare în Sport, a oferit un interviu în care a explicat despre substanța interzisă ingerată de Simona Halep.
”Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foarte greu să spui că a fost o greșeală”, a declarat Tocitu, care a oferit și o variantă sigură pe care Halep ar putea să o folosească pentru a scăpa nevinovată.
”Să sacrifice pe cineva. Sau cineva care să se sacrifice pe altarul sportului pentru ea. De genul: ”Uite, bă, ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta de pastilă, că semănau între ele!”. Și ăla apare în fața comisiei. ”Da! Așa este! Doamna Halep n-a știut, eram drogat”. Adică își asumă ăla că e ultimul gunoi, își ia banii și la revedere! Are interdicție de a se apropia de sportivi și pa”, a prezicat Dorel Tocitu pentru Playsport.ro.
Conform regulilor, Simona are la dispoziție trei săptămâni pentru a contesta suspendarea la TAS. Cum poate face asta? Explică Cristian Jura, un arbitru în cadrul TAS, într-un interviu.
Iată variantele prin care românca se poate apăra în cazul de dopaj:
- scutirea de uz terapeutic
- lipsa de intenție sau neglijența semnificativă
- a luat un supliment care era contaminat
„Dacă nu contestă decizia, ea devine definitivă. Are 21 de zile la dispoziţie pentru a merge la TAS. Pe baza dovezilor pe care ea le aduce se poate duce până la îngheţarea pedepsei, adică să nu fie deloc suspendată. Una dintre cele mai cunoscute cazuri este Maria Sharapova. I s-a redus pedeapsa. Destul de rar se întâmplă să se îngheţe de tot pedeapsa, dar totul depinde de probe. Ce dovezi ai, este foarte important.
Pentru această faptă, suspendarea este de patru ani. De la patru ani se poate discuta reducerea. În sistemul anti-doping, suspendarea standard este de 4 ani. Pe codul vechi era 2 ani, acum este 4 ani. S-a schimbat în 2021.”, explică arbitrul.
„Trebuie să vedem dacă avea o scutire de uz terapeutic. Dacă era o reţetă prescrisă de un medic pentru o problemă de sănătate şi medicamentul conţinea o substanţă interzisă, ea trebuia să aibă o scutire de uz terapeutic. Nu ştim dacă are sau nu are această scutire. Există sportivi care au un istoric de o anumită boală la care se ia un anumit timp de medicaţie.
A doua variantă este lipsa de intenţie sau neglijenţă semnificativă. Adică a luat accidental medicamentul. Asta se întâmplă când medicamentele se dau, în limbaj popular 'din mână'. Când vine doctorul, maseurul şi îţi dă medicamentul. Între medic şi sportiv există o relaţie de încredere şi de obicei, sportivii nu mai întreabă ce le dă.
Poate exista şi varianta în care a luat un supliment şi a fost contaminat. În cazul în care aceste suplimente se iau, trebuie să vii cu flaconul care are un număr pe el şi trebuie să iei un alt flacon, sigilat, ca să demonstrezi că cel din care ai luat tu era contaminat. Au mai fost cazuri. Adică eu iau un supliment de bună credinţă şi el e contaminat", a declarat Cristian Jura, arbitru în cadrul TAS, pentru Fanatik.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News