Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală, în Ungaria
WhatsApp
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală, în Ungaria. Organizaţia Sindicală a Pedagogilor a început pregătirea pentru grevă.

"Este nevoie de o mişcare naţională comună, similară cu cea din primăvară, însă organizarea acesteia necesită timp, deoarece nu suntem o companie care pe o suprafaţă de 15 mii de metri pătraţi să-şi poată aduna aproape imediat angajaţii. Am început organizarea grevei, sunt instituţii în care colegii ar fi dispuşi să între în grevă chiar în zilele următoare, însă organizarea întreruperii pe o perioadă mai îndelungată a muncii necesită timp şi cred că această acţiune îşi va atinge punctul culminant până la sfârşitul lunii noiembrie", a răspuns la întrebarea adresată de ziarul ungar "Népszava" vicepreşedintele sindicatului, Gábor Gosztonyi, cu ocazia festivităţii de deschidere a noului an şcolar, organizată joi, de Sindicatul Pedagogilor (PSZ).

Ziarul amintit a vrut să afle când se poate aştepta după negocierile de marţi, care s-au încheiat fără niciun rezultat, ca în şcoli să fie din nou anunţată încetarea activităţii. Gosztonyi a mai precizat că reprezentanţii PSZ şi ai Organizaţiei Sindicale Democrate a Pedagogilor s-au consultat până miercuri seara târziu despre paşii următori, respectiv despre faptul că şi PSZ va începe evaluarea disponibilităţii de a intra în grevă în rândul membrilor săi.

La festivitatea de deschidere a noului an şcolari, liderii de sindicat au anunţat că PSZ se va adresa opiniei publice internaţionale din cauza politicii educaţionale defectuoase a Guvernului Orbán. Problemele învăţământului public din Ungaria au fost rezumate într-un manifest, care va fi transmis reprezentanţei Ungariei la Comisia Europeană, Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Comitetului pentru Educaţie al Confederaţiei Europene a Sindicatelor.

Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală, în Ungaria

 

Preşedintele PSZ, Zsuzsa Szabó, a menţionat că în timp ce comunicarea guvernamentală "se rătăceşte pe axa Bruxelles-stânga, PSZ va începe din nou să străbată ţara pentru a răspândi şi în cele mai mici sate faptul că: nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să tolerăm şi nu trebuie să ne fie frică de putere". Zsuzsa Szabó a mai spus că, în opinia sa, chiar şi în cadrul Guvernului au fost sesizate problemele învăţământului ungar, dar în loc de acţiune membrii Executivului şi-au întors capul. La festivitate liderii de sindicat au venit îmbrăcaţi în haine negre şi cu umbrele negre.

În opinia lor a dispărut chiar şi emoţia începutului noului an şcolar, bucuria de a preda a fost luată de la profesori şi "în zadar a fost transmis prin difuzoare Imnul Naţional", mii de părinţi sunt îngrijoraţi, dacă copilul lor va avea un profesor sau un profesor de specialitate, dacă va putea absolvi şcoala fără un profesor particular. Liderii de sindicat au amintit în manifest că salariile pedagogilor ungari sunt cele mai mici dintre ţările membre ale UE, care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), salariul net lunar al cadrelor didactice debutante fiind echivalent doar cu 500 de euro pentru care instituţiile financiare nici măcar nu acordă un credit. Sindicaliştii au amintit, totodată, că Guvernul ungar - văzând nemulţumirile pedagogilor - a îngrădit dreptul la grevă, mai întâi prin decret, iar apoi prin lege, într-un mod fără precedent în Europa.

De asemenea, din 1848 nu s-a mai întâmplat ca un guvern ungar responsabil să aştepte un ajutor financiar din străinătate - în cazul de faţă de la Comisia Europeană - pentru reglementarea problemelor din învăţământ. Tamás Totyik, celălalt vicepreşedinte la PSZ, a menţionat şi faptul că în ultimele luni Secretariatul de Stat pentru învăţământ public a cerut de multe ori un răgaz pentru elaborarea unei propuneri la revendicările organizaţiilor sindicale, însă secretarul de stat Zoltán Maruzsa a recunoscut la ultima consultare că "Guvernul nu a avut timp" din aprilie 2022 ca să se ocupe în mod fundamental de revendicările sindicatelor care au amintit de promisiunea premierului Viktor Orbán, făcută în octombrie anul trecut, potrivit căreia pedagogii vor beneficia de o creştere semnificativă a salariului din 2023. Această propunere s-a amânat acum până în 2028.

Guvernul preconizează ca până în 2028 salariile cadrelor didactice cu studii superioare să crească cu 80% în comparaţie cu salariul mediu al unei categorii de persoane cu diplomă. Profesorii primesc în prezent 60% din salariul mediu al unui absolvent cu diplomă, adică aproape jumătate faţă de alte categorii de persoane cu studii superioare.

Potrivit PSZ, acest procent ar trebui să fie acum de 90%, iar ulterior de 100% şi ar trebui finanţat în primul rând de la bugetul de stat al ţării, numai că în loc să procedeze astfel, Guvernul arată spre Comisia Europeană şi spre politicienii de stânga ungari, "deghizându-şi incapacitatea sa de ani de zile cu trucuri de comunicare", potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel