Românii și ucrainenii sunt cei mai numeroși, dar unul din trei este italian. În Italia sunt 961.000 de lucrători casnici cu contract regulat. Dintre aceștia, conform datelor INPS pentru anul 2021, 672.000 sunt străini, aproximativ 70% din total. Deși naționalitatea cea mai reprezentată este cea română (cu 145.000 de lucrători angajați în sector), componenta extracomunitară este cea predominantă: din 672.000 de lucrători străini, de fapt, doar 158.000 provin din țări aparținând Uniunii Europene (în majoritatea cazurilor România și Polonia) față de 514.000 care provin din țări non-UE.
În detaliu, cu 95.000 de lucrători angajați în 2021 în sectorul casnic, Ucraina este naționalitatea cea mai reprezentată în componenta extracomunitară. O cifră probabil destinată să crească în 2022, ca o consecință a conflictului ruso-ucrainean izbucnit în februarie 2022, care a determinat mulți refugiați, majoritatea femei, să meargă în Italia.
Pentru Andrea Zini, președintele Assindatcolf, sunt necesare politici pe termen lung care să urmărească reformarea bunăstării în toate fațetele sale, începând de la planificarea fluxurilor de intrare. De fapt, familiile au nevoie din ce în ce mai mult de asistență, în special îngrijitorii care pot îngriji persoanele în vârstă și lipsa imigranților legali îi obligă pe mulți să fie nevoiți să recurgă la muncă nedeclarată. De altfel, se estimează că lucrătorii casnici sunt de cel puțin două ori mai mulți decât cei declarați la INPS. „În Italia, de peste un deceniu, în decretele anuale de flux nu au fost alocate cote dedicate sectorului intern. Un neajuns grav, care pune presiune pe familiile patronale, care deja au dificultăți în a găsi personal pe piață care să aibă grijă de bătrâni și copii”, a subliniat Zini.
„Lipsa unor politici de bunăstare adecvate atât pentru a sprijini familiile din ce în ce mai numeroase care au nevoie de asistență, cât și pentru a proteja lucrătorii străini, în special femeile, puternic angajate în sector este cumulativă cu o cerere din ce în ce mai vastă și presantă, într-o țară cu îmbătrânire rapidă și ai căror tineri au început din nou să emigreze masiv, agravând condițiile larg răspândite de muncă nedeclarată, exploatare și abuz”, spune Luca Di Sciullo, președintele Centrului de Studii și Cercetare Idos.
------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News