Iată cum descrie L'Espresso, viața de coșmar a româncelor care au ajuns să fie sclave în sudul Italiei:
Sâmbătă după-amiaza piața este plină de femei românce care pleacă din ferme pentru a cumpăra tot ce este necesar pentru săptămâna viitoare. Cu autostopul, sau plătind un șofer de taxi, părăsesc izolarea. Timp de câteva ore.
Italienii povestesc segregarea cu care se confruntă lucrătorii din mediul rural: "Ei locuiesc în garaje, depozite pentru unelte și cuști vechi adaptate ca locuințe. Se învelescu cu pături din plastic sau eternit. Prezența lor acolo este dezvăluită de cablurile pe care agață rufele la uscat. Acestea sunt case puse la dispoziția lor în proprietățile agricole. Locuind acolo, acționează și ca paznici pe timpul nopții. Un alt lucru groaznic: chiria pentru locuința din grajd este dedusă din salariu.
Acum doi ani, L'Espresso a denunțat aceste groaznice fapte. Au intervenit guvernele României și Italiei. Comitetul Senatului pentru Drepturile Omului a inițiat o anchetă de constatare a faptelor. Au urmat raiduri, tabele de lucru și întâlniri instituționale. Toți au luat angajamente solemne.
Reîntoarcere în Ragusa
Ne întoarcem în Vittoria, în provincia Ragusa. Și am găsit o realitate, dacă cumva credeți că se poate, înrăutățită. "Cine face astfel de abuzuri trebuie să plătească", spune noul primar, Giovanni Moscato. Dar el reiterează faptul că "nu există plângeri".
"Dacă încercăm să evaluăm gravitatea fenomenului care reiese din numărul plângerilor femeilor din România, înseamnă că acestea nu ar exista. Nimeni nu face plângeri," a spus primarul.
Datele ASP din Ragusa sunt dureroase. Numărul avorturilor făcute de românce este înfricoșător. Constant de-a lungul anilor. 111 în 2016, 119 în 2015. Acestea reprezintă 19% din totalul provinciei. Cifra este cu mult mai mare decât cea a italienilor. Și este subestimată: mai sunt și cele care recurg la metode clasice, învechite, sau cele care se întorc în România să facă avort.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News