Cifra a crescut cu 1% faţă de anul anterior.
Dintre europenii supuşi riscului de sărăcie, aproape o cincime (19,7%) nu şi-au permis o masă adecvată anul trecut, o creştere cu peste 2% faţă de 2021.
Cea mai mare proporţie din populaţia totală care nu şi-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Europa de Est, în frunte cu România (22,1%), urmată de Bulgaria (21,6%) şi Slovacia (15,8%).
Cea mai mică proporţie s-a înregistrat în Irlanda (1,4%), urmată de Cipru (1,5%) şi Luxembourg (1,8%).
Cea mai mare proporţie din populaţia considerată a fi supusă riscului de sărăcie care nu şi-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Bulgaria (44,6%).
În 2022 95,3 milioane de cetăţeni UE au fost supuşi riscului de sărăcie ori de excludere socială, echivalând cu 21,6% din populaţia UE.
Cifrele subliniază situaţia tot mai precară a săracilor din întreaga UE.
Invazia rusă din Ucraina a avut anul trecut un impact considerabil asupra pieţelor alimentare. Inflaţia anuală din UE a atins un record absolut, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice a crescut în medie în întreaga UE cu 11,9%.
Inflaţia alimentară a mai fost stimulată şi de reducerea ofertei la unele produse utilizate în agricultură, precum furajele şi fertilizatorii. Rusia a blocat exporturile agricole ucrainene prin Marea Neagră până la semnarea acordului privind transportul cerealelor, în iulie 2022, exacerbând şi mai mult criza alimentară.
Perturbările provocate de fenomenele meteo extreme şi de secetă au dus şi ele la lipsuri în lanţul agroalimentar.
Asociaţiile consumatorilor acuză totodată şi supermarket-urile de umflarea preţurilor, astfel încât să transfere costurile mai mari de producţie în seama consumatorilor.
Multe state UE au înregistrat în 2022 un record al numărului de oameni care apelează la bănci alimentare, potrivit euronews, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News