Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii, în topul europenilor care nu-şi permit o masă adecvată; Eurostat, cifre îngrijorătoare privind sărăcia
WhatsApp
Conform Eurostat, 8,3% din cetăţenii UE nu şi-au permis în 2022 să mănânce o masă care să conţină carne, carne de peşte ori un echivalent vegetarian al acestora măcar o dată la două zile.

Cifra a crescut cu 1% faţă de anul anterior.

Dintre europenii supuşi riscului de sărăcie, aproape o cincime (19,7%) nu şi-au permis o masă adecvată anul trecut, o creştere cu peste 2% faţă de 2021.

Cea mai mare proporţie din populaţia totală care nu şi-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Europa de Est, în frunte cu România (22,1%), urmată de Bulgaria (21,6%) şi Slovacia (15,8%).

Cea mai mică proporţie s-a înregistrat în Irlanda (1,4%), urmată de Cipru (1,5%) şi Luxembourg (1,8%).

Cea mai mare proporţie din populaţia considerată a fi supusă riscului de sărăcie care nu şi-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Bulgaria (44,6%).

Românii, în topul europenilor care nu-şi permit o masă adecvată

 

În 2022 95,3 milioane de cetăţeni UE au fost supuşi riscului de sărăcie ori de excludere socială, echivalând cu 21,6% din populaţia UE.

Cifrele subliniază situaţia tot mai precară a săracilor din întreaga UE.

Invazia rusă din Ucraina a avut anul trecut un impact considerabil asupra pieţelor alimentare. Inflaţia anuală din UE a atins un record absolut, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice a crescut în medie în întreaga UE cu 11,9%.

Preţurile au continuat să crească şi în primul trimestru al lui 2023

 

Inflaţia alimentară a mai fost stimulată şi de reducerea ofertei la unele produse utilizate în agricultură, precum furajele şi fertilizatorii. Rusia a blocat exporturile agricole ucrainene prin Marea Neagră până la semnarea acordului privind transportul cerealelor, în iulie 2022, exacerbând şi mai mult criza alimentară.

Perturbările provocate de fenomenele meteo extreme şi de secetă au dus şi ele la lipsuri în lanţul agroalimentar.

Asociaţiile consumatorilor acuză totodată şi supermarket-urile de umflarea preţurilor, astfel încât să transfere costurile mai mari de producţie în seama consumatorilor.

Multe state UE au înregistrat în 2022 un record al numărului de oameni care apelează la bănci alimentare, potrivit  euronews, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel