Publicitate
Robert şi prietenii lui s-au strâns la o petrecere în aer liber în Bologna, relatează Observator. Iar grătarele au început să sfârâie imediat, pline de mici, cârnaţi, pulpe de pui şi carne de porc. În aşteptarea preparatelor rumenite, au curs berile. Câţiva metri mai încolo, domnul Preda îşi aminteşte de ultima sărbătoare de 1 mai petrecută în România, acum 20 de ani: „Sărbătorim cu grătar, cu multă distracţie, bere, vin, exact ca în România, de 1 Mai".
Toată mâncarea provine de la magazinele româneşti din zonă, care aduc produsele din ţară. Rafturile şi frigiderele sunt pline de carne, brânzeturi, peşte afumat, pufuleţi şi multe alte bunătăţi. În acest weekend însă, clienţii au cerut în mod special un singur lucru: mici.
Mihai este în Italia din 2007. Îi plac şi fructele de mare, dar nu acceptă să înlocuiască grătarul românesc cu alt fel de mâncare.
„Aţi sărbătorit în fiecare an 1 mai în stil românesc?”, a fost întrebat Mihai. „Tot timpul în stil românesc, eu aşa merg. Sărbătoarea românească e a mea, e a noastră”, a răspun românul.
În Italia sunt circa 1,2 milioane de cetățeni rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină. Petreceri cu mici şi voie bună au avut loc şi în Spania sau Marea Britanie, unde locuiesc aproape 2 milioane de conaţionali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News