Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din diaspora, între siguranță pe timp de pandemie și dorul de casă: „Greu. Ei sunt acolo și noi suntem aici”
WhatsApp
S-au schimbat și planurile românilor plecați la muncă în străinătate.
Foto ILUSTRATIV

Dacă în anii trecuți cei mai mulți aveau programate concediile în luna august pentru a reveni acasă ca să-i vadă pe cei dragi, acum mulți și-au anulat vacanțele.

Vor să rămână prudenți în fața virusului, dar se gândesc și să nu-și piardă locul de muncă la întoarcerea în țările din Vest.

Iosif are 13 ani și de când avea doar câteva luni este crescut de o bunica în Feldru, județul Bistrița-Năsăud. Părinții au plecat în Spania și lucrează acolo ca șoferi de TIR.

„Anul trecut, pe vremea asta, erau acasă. Acum nu vin din cauza boalei asta care e prin țară”, spune Ana Tomi, bunica lui Iosif, potrivit Știrile PRO TV.

La fel se întâmplă și în alte familii. De teamă că numărul cazurilor de coronavirus ar putea să crească și mai mult în România, mulți dintre cei plecați printre străini rămân acolo.

Și-au anulat deja concediile planificate în țară, alături de familie, de teamă că nu se vor mai putea întoarce la serviciu. Îi sperie posibilele restricții și ideea unei eventuale carantine.

 

„Ce să facă, cu ce să trăiești?”

 

Ana Sofronie și-a lua deja gândul că își va vedea curând copiii pe a căror fiică de 13 ani o are în grijă.

„Greu. Ei sunt acolo și noi suntem aici. Trebuiau să vină luna viitoare și nu pot veni, că nu-i lasă, nu-i lasă să vină pentru pandemia asta. Se și tem că nu mai pot merge înapoi și își pierd locul de muncă, aici ce să facă, cu ce să trăiești?”, spune Ana Sofronie.

„Copiii care au rămas în grija bunicilor sunt îngrijiți și nu le lipsește nimic, doar vor să își vadă părinții, nu e ușor, trebuie să fie toată familia împreună”, declară Mariana Beșut, asistent social la Primăria Feldru.

Greu este și pentru familiile plecate în străinătate.

„Aveam concediul programat să ajungem acasă la scumpii noștri părinți, însă din cauza pandemiei, de coronavirus, am anulat concediul, am zis să nu îi mai expunem riscurilor. Anul acesta o să rămânem doar cu dorul, din păcate”, spune Carla Ghioca, româncă din Marea Britanie.

 

Psiholog: „Distanță fizică a părinților față de copii poate avea efecte negative”

 

„Distanță fizică a părinților față de copii poate avea efecte negative asupra stării emoțioanale a copiilor, mai ales în situația în care acești copii au făcut și școală online, au avut o serie de sarcini dificile, au fost privați și de prezența prietenilor sau a colegilor. Situația în care părinții sunt departe de copii este dificilă și pentru părinți. Mulți pot simți vinovăție față de copii”, precizează Daniela Domulescu, psiholog.

Deși nu înlocuiește prezența familiei acasă, psihlogii sunt de părere că și comunicarea prin intermediul apelurilor video poate fi o soluție pentru a alunga dorul.

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au intrat în țară 48.000 persoane.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel