„Am cerut instituțiilor Uniunii Europene (UE) să ridice vocea împotriva conduitei autorităților mexicane”, a declarat avocatul grupului, Eugen Iordachescu, la o conferință de presă la București pentru a prezenta inițiativa.
Potrivit unor turiști deportați, oficialii mexicani le-au spus informal înainte de a-i repatria că nu pot intra pe teritoriul lor, după ce au emis o alertă cu privire la posibila sosire în Mexic a unui român acuzat de crimă organizată care operează în țara nord-americană.
„Nu putem da vina pe un întreg oraș pentru faptele comise de un criminal, oricât de notoriu ar fi acesta”, a spus Iordachescu la întrebările EFE , adăugând: „A da vina pe o întreagă populație pentru acțiunile unor oameni cu probleme cu justiția este excepțional de gravă”, relatează infobae.com.
Sofiei, o fetiţă de 5 ani, care a mers la sfârşitul lunii ianuarie în Cancun cu părinţii ei: „Am crezut că o să ne închidă pe veci într-o celulă de piatră fără geamuri. Îmi era frică”.
La sosirea în aeroport, fără nicio explicaţie, familia ei a fost reţinută alături de alţi turişti români sub paza armată a autorităţilor din Mexic. Au stat acolo aproximativ 3 zile, iar la început nu li s-a dat apă, mâncare sau medicamente.
Iordachescu a declarat că victimele române ale acestei presupuse ultrajuri au dreptul la protecția UE ca cetățeni ai unei țări membre.
Evenimentele s-au produs în perioada 30 ianuarie - 4 februarie, când zeci de turiști români au fost separați de restul pasagerilor care au aterizat pe aeroportul din Cancun și au fost reținuți pentru o perioadă de până la 50 de ore înainte de a fi repatriați.
„Vă cerem să vă exprimați public împotriva abuzurilor comise de autoritățile din Statele Unite ale Americii și să luați măsurile necesare pentru a preveni repetarea situației”, se arată în scrisoarea pe care au adresat-o președintelui CE, Ursula von der Leyen.
„Singura noastră vina a fost că am fost români”, a spus unul dintre turiștii deportați, Mihai Tapalaga, care a raportat că nu a primit nicio explicație oficială cu privire la motivele deportării și a spus că grupul a primit amenințări constante de la oficialii mexicani.
Potrivit lui Tapalaga și altor români deportați la acea vreme, autoritățile mexicane le-au confiscat telefoanele mobile și le-au ținut înghesuite în mai multe spații închise din aeroport, lipsindu-le de accesul la bagaje și expunându-le la riscul de infectare cu coronavirus.
La o zi după ce toți românii cărora li s-a interzis intrarea în țară au fost repatriați, Mexicul a anunțat blocarea a 79 de conturi bancare aparținând în principal membrilor români ai unei mafii dedicate clonării cardurilor bancare din Cancun.
Ceea ce s-a întâmplat la aeroportul din Cancun a fost descris ca fiind „inadmisibil” de către Ministerul de Externe al României, parte din cei afectați acuzând de „pasivitate” și „inacțiune” în această criză.
Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a descris ca fiind „inadmisibilă”, „ostilă” și „arbitrară” atitudinea autorităților mexicane față de o sută de turiști români.
„Ceea ce se întâmplă este inadmisibil, este o atitudine ostilă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români”, a declarat ministrul într-o conferință de presă comună cu omologul său spaniol, Arancha González Laya.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News