"Primul viţel la proţap l-am făcut acum 26 de ani. E o reţetă complicată şi durează foarte mult. Timp de 5-6 zile viţelul, care trebuie să aibă cam 6 luni, trebuie să stea la saramură, apoi o zi întreagă la foc. Am participat concursuri la Budapesta, dar sunt chemat în fiecare an peste hotare. Am obţinut şi premii internaţionale fiindcă eu am făcut viţelul tip haiducesc, adică eu l-am pus crud pe proţap.
Ceilalţi i-au pus fiert la celulă, dar crud doar eu am făcut. Muncesc într-una, sunt chemat la toate petrecerile mari din ţară pentru a face viţel la proţap, însă sunt invitat mereu şi peste hotare. Acum au mai început şi alţii să facă acest gen de viţel la proţap, dar eu am fost primul din ţară care a făcut aşa ceva", spune Bartha Erno.
Acesta a spus că pentru o friptură apetisantă de viţel şi pentru a se obţine o carne fragedă şi delicioasă e nevoie de foarte multă muncă, dar mai ales de condimentele sale secrete. Bucătarul spune că nu există manifestare de amploare din ţară la care să nu fie invitat pentru a prepara viţelul în stil haiducesc, dar că, întrucât tehnologia este de durată, selectează locurile în care merge, dar merge cu plăcere, chiar dacă nu câştigă pe măsura muncii sale.
"Peste tot merg în România, merg permanent, de la zilele oraşelor, la nunţi, botezuri, festivaluri etc. Fac un viţel pe săptămână, dar e suficient. La mine este plăcerea de a găti, dar nu câştig mare lucru. Mie îmi place să fac şi când îţi place, faci bine. Am un nepot care e ucenicul meu şi mă ajută foarte mult. E pasionat şi îmi va urma", a Bartha Erno.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News