Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România îmbătrânește; Alexandra Dobre - Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă: „Vorbim, în cazul vârstnicilor, de o pandemie de singurătate“
WhatsApp
Alexandra Dobre, președinte al Asociației "Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă", a vorbit, într-un interviu acordat pentru DC Media Group și transmis de platforma ȘtiriDiaspora, despre fenomenul îmbătrânirii în România.
Alexandra Dobre - Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă,

Procesul de îmbătrânire a populației reprezintă o problemă semnificativă în numeroase țări, inclusiv în România. Vârstnicii din țara noastră se confruntă, pe lângă problemele financiare sau de sănătate, cu greutatea singurătății, conform unui studiu elaborat de Asociația "Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă". 

Până la urmă, fenomenul îmbătrânii populației un succes; lumea trăiește din ce în ce mai mult, dar cum ar trebui să se bucure mai mult de pensie? Este crucial să discutăm despre modul în care oamenii trăiesc; calitatea vieții nu este niciodată garantată.

Pensiile sunt mici în marile orașe, iar fenomenul migrației în Occident generează separare, poate chiar de familii. Nu doar în marile orașe, dar familiile sunt plecat în diaspora,  la muncă în Occident. Și atunci singurătatea, lipsa de relaționare și teama de a avea depinde de cineva în caz de evenimente nefericite afectează bucuria anilor de după pensionare. Asta ca să numai vorbim de nivelul pensiilor, care în România este... nesatisfăcător“,  a remarcat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii realizate de DC Media Grup cu prilejul primei ediții a Congresului Național de Îmbătrânire Activă.

Alexandra Dobre: „Vorbim, în cazul vârstnicilor, de o pandemie de singurătate“

 

Este esențial ca în domeniul cultural să încurajăm ieșirea din casă, participarea la evenimente, teatre și spectacole. Totuși, principala limitare pare să fie cea financiară. Cum acoperiți acest gol? Nu din surse publice, ci printr-un ONG care funcționează pe baza finanțărilor private“, a fost întrebarea realizatorului emisiunii pentru Alexandra Dobre, președinte al Asociației "Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă"

Absolut da, nu avem niciun contract cu statul, nu am avut, nu avem și probabil nu o să avem nici în viitor. Funcționăm exclusiv din donații și sponsorizări private sau ale persoanelor fizice, în puține cazuri. Norocul nostru constă în partenerii care ne sprijină necondiționat, inclusiv parteneri privați care au săli de spectacole și care ne oferă acces gratuit în sălile lor pentru evenimentele culturale.

Am găsit parteneri privați și în zona medicală și ne oferă de multe ori analize gratuite. Am avut nevoie imediată de intervenție medicală și care nu se putea face decât la privat și doar contra-cost și am reușit să găsim suport“, a subliniat Alexandra Dobre.

Potrivit președintei Asociației "Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă", principala problemă a vârstnicilor români este, astăzi, singurătatea.

Avem în evidență oameni vârstnici, fără aparținători, imobilizați la pat, fără pensie sau orice alt venit, pe care îi sprijinim lunar cu alimente și asistență financiară.

Într-adevăr avem două probleme majore: odată lipsa banilor, prin experiența practică și teoretică, dar și lipsa vieții sociale, cum arată cifrele unui sondaj național realizat acum 2 ani: Efectele pandemiei de COVID au accentuat încă o dată aceste probleme, iar vârstnicii resimt două probleme ca fiind esențiale.

Surprinzător, nu problema financiară reprezintă principala problemă a vârstnicilor, ci în special lipsa relațiilor sociale. Vorbim în cazul vârstnicilor de o pandemie de singurătate.  Peste 70% au spus că resimt lipsa timpului petrecut cu familia, cu prietenii, lipsa participării la un eveniment cultural. Mai mult de jumătate dintre vârstnicii chestionați spun că nu au mai fost de mai mult de 4 ani la un eveniment cultural. Este dramatic!“, a afirmat Alexandra Dobre. 

Youtube video image

Prima ediiție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă în România


 
În perioada 15 - 16 noiembrie 2023 va avea loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre. În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.
 
Vă invităm la CONFERINȚA de PRESĂ ocazionată de deschiderea oficială a lucrărilor Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023.

Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala ”Nicolae Bălcescu”.
 
La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023 vor participa reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme: ”Digitalizarea. Între adaptare și transformare”, ”Reconversie profesională - între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”, ”Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”, ”Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”, ”Accesul la sănătate”, ”Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”, ”Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”, ”Politici, Surse de finanțare și Advocacy” și ”Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.
 
Peste 400 de persoane vor fi prezente pe tot parcursul evenimentului cu ocazia căruia se vor discuta și promova idei, practici și politici care încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă; congresul va include prezentări despre îngrijirea sănătății, stilul de viață, participarea la viața socială și problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă, dar și provocările și oportunitățile legate de îmbătrânirea populației într-un mod comprehensiv și colaborativ.
 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel