Ancheta asupra grupării a început de la patru furturi, comise în zona industrială „De Blauwe Toren” din Bruges. În total, românii ar fi comis diverse furturi de metal în perioada august 2017 și martie 2019.
Citeste si: Belgia. Jaf INCREDIBIL. O grupare de români a FURAT o statuie de CINCI TONE
Hoții de metal au acţionat şi în localităţile Hemiksem, Turnhout, Merksem, dar și mai ales în Heinsch-Stockem, lângă Arlon. Urmărirea penală l-a descris pe Adrian B., de 41 de ani, ca lider al grupării de la Bruxelles, care opera în Vilvoorde. Paul-Ionel Z., de 27 de ani, ar fi fost șeful filialei din Anvers. În cele din urmă, pe 1 martie 2019, treisprezece suspecți au fost arestați. Unul dintre ei a încercat să fugă, dar a intrat cu maşina în vitrina unui magazin de haine din Merksem.
De asemenea, înregistrările telefonice au dezvăluit că în noaptea de 31 mai 1 iunie 2018, gruparea a furat o statuie de cinci tone din centrul oraşului Bruges. Acest grup de sculpturi a fost localizat, ulterior, pe un câmp, din apropierea zonei industriale „De Blauwe Toren”. Livia Canestraro, cea care a realizat sculptura, a solicitat daune de un milion de euro la proces. Şi autorităţile din oraşul Bruges, proprietarul grupului de sculpturi, au cerut o compensație provizorie în euro.
Investigația arată monumentul ar fi fost transportat și vândut la un depozit de fier vechi din Olanda. Statuile nu a mai fost găsite, oamenii legii bănuind că, la scurt timp după furt, sculpturile ar fi fost topite. Urmărirea penală a cerut condamnarea la şase ani pentru Adrian B. și Paul-Ionel Z. Ceilalți inculpați ar putea primi între opt şi patru ani de detenţie. Judecători se vor pronunța pe 24 iunie, anul curent, scrie kw.be.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News