Potrivit unui comunicat de presă, începând cu anul 2014, două persoane au recrutat, fie direct, fie prin interpuşi, tinere pe care le-au determinat să practice prostituţia în Marea Britanie.
"În activitatea de recrutare a victimelor, suspecţii se orientau spre tinere cărora le lipsea experienţa de viaţă, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situaţii familiale conflictuale. Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfăşoare în Marea Britanie sau cu privire la remuneraţia pe care urmau să o primească. Victimele erau cazate iniţial în locuinţe din Iaşi, Brăila şi Constanţa, ulterior fiind transportate în capitala Marii Britanii, unde erau cazate în locuinţe închiriate. După determinarea acestora să accepte practicarea prostituţiei prin folosirea violenţelor, ameninţărilor sau a şantajului, cei doi suspecţi postau anunţuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reuşind să obţină zilnic din practicarea prostituţiei sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lire sterline, bani însuşiţi aproape în totalitate de către aceştia", se menţionează în comunicatul de presă.
Conform aceluiaşi document, investigaţiile efectuate au arătat că unul dintre suspecţi, liderul grupării, avea cinci imobile închiriate în zone centrale ale Londrei, unde ar fi fost exploatate mai multe victime. Cel de-al doilea suspect avea rolul de a supraveghea victimele exploatate sexual, de a comunica cu clienţii care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ţinea evidenţa şi colecta banii obţinuţi din prostituţie.
"În vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurată de către cei doi suspecţi, la data de 22.11.2016 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între DIICOT şi Serviciul de procuratură al Coroanei din Marea Britanie. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de două persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de Eurojust. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se precizează în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News