Românca a primit şi o distincţie simbolică pentru contribuția sa la menținerea și promovarea identității și valorilor românești, din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, prin intermediul secretarului de stat, Victor Alexeev.
"Povestea doamnei Alinei Diaconu ne arată pe de o parte, cât de puternice sunt rădăcinile patriei şi dorul de casă pentru cei aflaţi departe, şi pe de altă parte, importanţa păstrării unei legături cu ţara, cu ceea ce semnifică ea pentru sufletele care au fost forţate de împrejurări să o părăsească prea curând. Doamna Alina Diaconu este unul dintre acei români frumoşi, care ne aduc cinste şi care arată că România are valori şi valoare. Este o onoare pentru mine să vă pot mulţumi personal pentru ceea ce realizaţi şi să vă ofer o distincţie simbolică din partea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni", a declarat secretarul de stat MRP.
Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost gazda acestui eveniment, reunind reprezentanţi ai Institutului Cultural Român din Bucureşti, ai Ambasadei Argentinei în România, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Ligii Culturale "România-Franţa" din Sibiu, precum şi personalităţi marcante ale mediului academic şi literar.
Alina Diaconu s-a născut în Bucureşti, unde a locuit până la vârsta de 13 ani. În 1959, familia ei a hotărât să fugă din ţară, din cauza regimului comunist. S-au stabilit în Buenos Aires, fără să cunoască limba.
Alina a devenit o scriitoare faimoasă şi a scris 19 cărți publicate în Argentina, multe dintre ele traduse și în limba română. Printre mentorii să se numără celebrii scriitori Mircea Eliade și Emil Cioran, dar şi Eugen Ionesco.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News