Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românca arestată în Danemarca, prima întâlnire cu familia: „Am găsit-o slăbită și descurajată”
WhatsApp
Fratele Soranei, femeia reținută în Danemarca după ce a fost acuzată că și-ar fi agresat bebelușul, a fost lăsat să își vadă sora și a povestit totul în fața camerei.

„Am ieșit de la vizita cu sora mea, am avut voie să o văd 30 de minute. E primul contact al ei cu familia după o săptămână jumătate. Am găsit-o slăbită și descurajată. Nu a știut că are dreptul să contacteze ambasada, despre familie nici măcar nu mai putem vorbi. A aflat asta duminică, când a fost vizitată de reprezentanții ambasadei. A început să muncescă acolo pentru a cumpăra produsele de igienă necesare de la magazinul închisorii. E foarte greu că nimeni nu o înțelege. De câte ori încearcă să comunice ceva în engleza pe care o știe ea, cât de puțină este, nu a avut niciun rezultat. Nu am avut voie să vorbim despre nimic din anchetă pentru că este în desfășurare. De asemenea, polițistul ne-a spus că nu putem să o întrebăm nimic din momentul în care a fost arestată”, a povestit Beniamin Ciobotaru - fratele Soranei, la Digi24.

Părinții unui bebeluș, români, au fost arestați în Danemarca pentru patru săptămâni, fiind duși în centre de detenție diferite. Medicii de acolo au cerut ajutorul poliției după ce copilul a fost adus la spital, iar starea lui le-a trezit suspiciuni. 

 

MAE, noi precizări în cazul românilor arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a ajuns la spital

 

Reprezentnații Ambasadei României la Copenhaga au mers să îi viziteze în spațiile de detenție pe cei doi români arestați după ce bebelușul lor a ajuns la spital. Ei i-au informat pe cei doi părinți că din 6 februarie a fost emis certificatul de naștere românesc pentru copil.

Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat duminică pe părinții copilului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent.

În dialogul cu cei doi români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat informații cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere.

Românii au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații și că beneficiază de sprijinul lor.

Totodată, diplomații români i-au informat pe părinții minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia și le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Au subliniat, de asemenea, că autoritățile române competente acordă o atenție deosebită cazului, fiind sesizate și implicate și instituțiile statului român cu atribuții în materie de asistenţă şi protecție a minorilor.

 

Autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială

 

În contextul vizitelor, reprezentanții ambasadei au inițiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022 a certificatului de naștere românesc.

MAE precizează că, potrivit normelor legale ale statului de reședință, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind, la data de 31 ianuarie 2021, măsura de plasament temporar asupra minorului. În context, reprezentanții ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalității daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor și familiilor acestora, conform prevederilor legislației daneze, și au solicitat sprijinul autorităților daneze în vederea obținerii acordului privind vizitarea minorului la spital.

MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale.

 

Cuplul de români a negat că și-ar fi expus copilul la violență și a cerut ajutor

 

Presa olandeză scrie că bebelușul de 5 săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat lunea trecută și apoi transferat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viața i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni, inclusiv. Cuplul, de 25 și 27 de ani, a negat că și-ar fi expus copilul la violență și a cerut ajutor.

Potrivit unei sesizări pe pagina Facebook „Voluntari în Europa”, cuplul locuia în Danemarca de 2 ani, dar fericirea s-a transformat în coșmar pe 31 ianuarie 2022, când după multe apeluri telefonice ale mămicii disperate, cauzate de plânsetele copilului și ignorării din partea moașei care susținea că „așa plâng bebelușii”, copilul a ajuns la spital, iar medicii după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunțat poliția pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs.

Unchiul bebelușului, împreună cu logodnica sa, au încercat să afle informații despre starea de sănătate a nou-născutului, însă s-au izbit de tăcerea instituțiilor daneze, se arată pe pagina Facebook.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel