Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Recensământ. Populaţia activă a scăzut dramatic. Gelu Duminică (sociolog): „Românii din străinătate trebuie stimulați să revină în ţară“
WhatsApp
Populaţia activă a României este de 8,18 milioane de persoane, iar cea inactivă de 10,8 milioane de cetăţeni. Datele recensământului desfăşurat anul trecut în ţara noastră arată că populaţia activă a scăzut cu peste un milion de persoane în ultimii 10 ani.

Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, sociologul Gelu Duminică a declarat că viitorul României nu arată foarte bine, în condiţiile în care procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat.

Recensământ. Populaţia activă a scăzut dramatic

 

„În momentul de faţă avem cam 1,4 persoane dependente la o persoană activă, iar predicţia este ca în următorii 20 de ani raportul să ajungă undeva la 3,5 la 1, adică o persoană activă să susţină din taxele şi impozitele sale cam 3,5 persoane pensionare, dar şi dependente. În momentul de faţă, avem un deficit la fondul de pensii de două miliarde de euro. Cu alte cuvinte, la 1,4 gâfâim, dar închipuiţi-vă, ce o să fie la 3,5“, a declarat Gelu Duminică pentru RRA.

Expertul spune că sistemul de pensii va ajunge efectiv îngenuncheat în următorii ani, iar peste două decenii, populația de peste 65 de ani se va zbate în sărăcie.

Gelu Duminică (sociolog): „Românii din străinătate trebuie stimulați să revină în ţară“

 

„Efectiv nu ai cum să susţii toată povestea asta, decât dacă reajustezi sistemul de pensii. Mai pe româneşte, generaţia mea nu o să mai aibă pensia cum este acum, şi sărăcirea grupei de vârstă 65+ va fi una extrem de accentuată, deci n-ai cum să rezişti. Nu există o soluţie magică în momentul de faţă, dacă lucrurile vor continua aşa“, a adăugat sociologul român, după ce a analizat datele recensământului desfășurat în 2022.

Gelu Duminică a mai spus că pe termen mediu şi lung pot fi adoptate două soluţii. Prima ar fi sprijinirea familiilor tinere prin diverse facilităţi fiscale şi dezvoltarea de creşe, de exemplu, pentru a aduce pe lume mai mulţi copii. Cea de-a doua variantă presupune stimularea românilor plecaţi în străinătate să revină în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel