Cazul petrecut în judeţul Vaslui prezintă urmările dramatice pe care le pot avea cazurile de violenţă în familie atunci când autorităţile statului intervin deficitar. În cazul petrecut în satul Sălceni, din comuna Pochidia, de lângă Bârlad, autorităţile judiciare şi mama abuzată, deopotrivă, au manifestat o indulgenţă greu de înţeles faţă de agresor.
Drama celor nouă fraţi a ieşit la iveală la începutul lunii iulie, anul curent, în urma unui episod violent crunt îndreptat asupra fetei de 15 ani şi a mamei care a încercat să o salveze. Copila cea mare a familiei primise permisiunea tatălui de a merge să facă cumpărături pentru o vecină. La întoarcere, bărbatului a decis să o pedepsească.
„Deoarece i s-a părut că persoana vătămată a întârziat, inculpatul, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o, în mod repetat, pe persoana vătămată în vârstă de 15 ani, cu o curea în zona spatelui şi a capului. În apărarea minorei a intervenit mama acesteia, care, la rândul său, a fost lovită cu cureaua peste cap de mai multe ori, după care, cu pumnii, în aceeaşi zonă a corpului. Inculpatul a asigurat apoi uşa cu cheia şi a reluat agresiunile asupra fiicei sale minore, pe care a lovit-o cu cureaua peste spate. Agresiunile inculpatului a încetat abia când minora s-a aşezat în genunchi, acoperindu-şi capul cu ambele mâini.
Loviturile aplicate celor două persoane vătămate au fost percepute de ceilalţi copii minori care se aflau în locuinţă, pe un pat şi tremurau de frică”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în actul de sesizare al instanţei.
Sesizaţi prin 112, poliţiştii sosiţi la faţa locului aveau să descopere un tablou tulburător: mama şi fiica erau pline de vânătăi pe tot corpul. Urme de violenţă, mai vechi au fost găsite şi pe trupurile copiilor mai mici, de 7 ani, 4 ani şi respectiv 1 an.
Tatăl agresor a fost arestat, iar poliţiştii au continuat cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale. În urma expertizelor medico legale, s-a stabilit că mama şi copii aveau nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru ultimele leziuni suferite. Cu toţii au fost internaţi într-un centru al Protecţiei Copilului, unde li s-a acordat consiliere psihologică.
Poliţiştii au descoperit că înainte cu câteva zile de episodul violent, bărbatul a aplicat o corecţie cruntă copiilor de 1,4 şi 7 ani, lovindu-i în mod repetat cu un cablu peste cap şi corp, pe motiv că îl deranjau şi nu se puteau odihni. Specialiştii care s-au ocupat de recuperarea copiilor au precizat că tatăl avea un comportament tiranic şi nu îl interesa decât confortul său. Mărturiile copiilor au fost tulburătoare. Aceştia au relatat că se culcau şi se trezeau cu frica în sân, pentru că tatăl reacţiona violent invocând motive banale: că nu-i place mâncarea, că-i prea rece sau prea caldă, că vorbesc prea tare copiii sau că plâng, relatează Adevărul.
În mai multe rânduri, copiii au încercat să ceară ajutorul vecinilor, aruncându-le bileţele peste gard prin care le cereau să sune la 112 ca să-i scape de tată.
În ciuda agresivităţii bărbatului, în sarcina sa s-a reţinut doar infracţiunea de violenţă în familie (cinci fapte), nu şi rele tratamente aplicate minorilor. Această încadrare juridică l-a scapat pe agresor de pedeapsă. În momentul în care dosarul a ajuns la instanţă, soţia barbatului, în calitate de persoană vătămată şi de reprezentant legal al celor patru copii vătămaţi, a anunţat judecătorii că atât ea, cât şi copiii au decis să se împace cu tatăl.
În mod firesc, interesul superior al celor patru copii abuzaţi de tată ar fi trebuit să fie apărat de cei patru avocaţi, desemnaţi din oficiu, şi de reprezentantul ministerului public (procurorul de şedinţă). Nimeni nu a făcut însă niciun demers pentru copiii-victime.
Avocaţii, alături de procurorul de şedinţă, au luat act de voinţa de împăcare. Pentru că au fost prezenţi în sala de judecată, fiecare avocat a încasat onorariul, câte 470 de lei pentru ficare copil ale căror interese teoretic trebuiau să le apere. Deşi pare absurd că un copil de 1 an, de 4 ani sau de 7 ani are capacitatea de a înţelege ce presupune procedura de împăcare, într-un proces penal, instanţa a luat act de decizia mamei şi a decis încetarea procesului penală faţă de inculpat şi punerea acestuia în libertate de îndată. În cazul în care, agresorului i s-ar fi reţinut infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, împăcarea părţilor nu ar mai fi înlăturat tragerea la răspundere a agresorului.
Lăsat în libertate, tatăl a revenit la domiciliul familiei din Sălceni, unde la scurt timp avea să aplice o nouă corecţie fiicei celei mari, pentru că a avut curajul să povestească poliţiştilor despre violenţele sale.
Joia trecută, copila a sunat la 112 sesizând că a fost violată de tată. Aceasta a cerut ajutorul autorităţilor, spunând că nu doreşte să se mai întoarcă niciodată acasă.
A fost preluată în regim de urgenţă şi internată într-un centru al Protecţiei Copilului, în timp ce poliţiştii au declanşat o nouă anchetă, tatăl fiind cercetat în stare de libertate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News