Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protest la Universitatea București. Profesori și studenți, ALĂTURI de magistrați
WhatsApp
Peste 100 de profesori şi studenţi ai Universităţii din Bucureşti (UB) au protestat, joi, în faţa Facultăţii de Litere, pentru a-şi afirma solidaritatea cu magistraţii şi pentru a cere abrogarea OUG 7, care modifică legile justiţiei. B

Ei au purtat banderole albe pe braţe şi au afişat pancarte cu mesajele: "Retrageţi ordonanţa!", "Abrogaţi OUG 7! ", "Respectaţi principiul separaţiei puterilor în stat!", "Apăraţi statul de drept!", "Justiţie neaservită", "Vieţile noastre se încheie în ziua în care rămânem tăcuţi în privinţa lucrurilor care contează".

"UB are, fără doar şi poate, şi o dimensiune civică. Noi aici formăm, educăm generaţiile viitoare, nu doar ca specialişti în domeniile pe care şi le-au ales, ci în primul rând ca cetăţeni care trebuie să clădească, să consolideze un regim democratic. Acesta este motivul pentru care suntem aici cu colegii de la Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică, de la alte facultăţi ale universităţii, pentru a atrage atenţia asupra unui moment important din istoria noastră şi, în primul rând, dacă vedeţi, sunt foarte mulţi studenţi care au ieşit din proprie iniţiativă. Sigur, este important ce spunem, dar este la fel de important ce facem şi gestul nostru de solidarizare cu magistraţii din România care înţeleg că este un moment crucial pentru demnitatea profesiei domniilor lor, gestul nostru spune mai mult decât orice fel de replică sau orice fel de declaraţie publică", a afirmat rectorul UB, Mircea Dumitru.

În opinia sa, funcţionarea "corectă" a justiţiei într-o ţară este o condiţie "absolut necesară".

(w670)

"Ceea ce vrem să spunem este că funcţionarea corectă a justiţiei într-o ţară este o condiţie absolut necesară, poate nu şi suficientă, sunt şi alte condiţii - culturale, istorice - , dar o condiţie necesară pentru ca acea societate să funcţioneze corect din punct de vedere democratic. Oamenii, dacă îşi pierd încrederea în dreptate, în justiţie, este mai greu după aceea să îi motivezi să facă alte lucruri în mod corect", a adăugat rectorul.

Profesoara Ioana Pârvulescu a spus că protestul de joi este un exemplu de implicare civică şi vizează valorile importante.

"Protestez pentru valorile importante. În plus, împotriva incompetenţei. (...) Este un exemplu de implicare civică. (...) Nu trebuie să uităm că (intelectualii - n.r.) pot să aibă un rol foarte important în activitatea civică", a arătat ea.

Un alt profesor al UB, Andrei Cornea, a menţionat că protestează împotriva "amestecului politicului în Justiţie".

"Noi protestăm împotriva amestecului masiv al politicului în Justiţie în ultimii doi ani. Încercăm să ne solidarizăm şi cu magistraţii, care sunt foarte atacaţi în ultimul timp. (....) Este importantă solidaritatea. Ce ne lipseşte nouă în România de foarte multe ori este tocmai solidaritatea. O categorie este supărată şi ceilalţi stau şi se uită şi aşteaptă. Pe urmă vine rândul altora şi atunci primii stau. Acum trebuie cu toţii să ne solidarizăm. Nu este o chestie numai de justiţie şi de magistraţi şi de corupţie - este o chestiune care priveşte mai general societatea", a spus Cornea.

Liviu Ornea, matematician, profesor la Facultatea de Matematică, a subliniat că are dreptul să-şi spună părere despre legi.

VIDEO

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel