Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protest în Italia. Badantele au ieșit în stradă: „Nu vrem să fim sclave!”
WhatsApp
Sute de badante s-au adunat în fața Prefecturii din Napoli într-o garnizoană convocată de Rețeaua Națională a cameristelor Usb, cu ocazia grevei generale convocată de sindicatul de bază. 
Sursa foto: captură dire.it

„Prea multe îndatoriri, puține drepturi!” și „Cerem permis de ședere imediat!” sunt câteva dintre sloganurile protestului cu sute de badante din Italia. 

„Nu vrem să fim sclave, ci să lucrăm cu un contract”, spune Dire Tetiana Gafina, una dintre badantele prezente în Piazza del Plebiscito. „Am participat la amnistie și așteptăm apeluri de la prefectură de ani de zile”.

Pentru îngrijitori, a fi regularizat nu înseamnă doar să le vadă recunoscute drepturile ca lucrători, ci și să-și poată îmbrățișa din nou pe cei dragi. Tetiana amintește de tragedia „orfanilor albi” și își spune povestea personală: „Lucram deja în Italia din 2013 când mama a murit, dar nici atunci nu am putut să merg în Rusia. Știam că nu mă voi mai putea întoarce aici la muncă. Fiul meu a crescut zece ani fără mine, și el este un adevărat „orfan alb”. Multe femei au aflat despre nașterea nepoților lor fără să îi poată întâlni vreodată”.

 

„Spitalele pentru pacienții psihiatrici sunt pline de femei care au lucrat ca îngrijitoare în Italia”

 

Pe lângă regularizare, îngrijitorii cer și recunoașterea muncii lor ca și muncă psihică și nu doar fizică. Referința, în special, se referă la așa-numitul „sindrom al Italiei”: „am avut cazuri de sinucidere”, explică reprezentanta sindicală Svitlana Hryhorchuk, tot cu un trecut ca îngrijitor.

„După ani de zile închiși în casele altora, adesea cu pacienți cu Alzheimer, colaboratorii încep să aibă și probleme de sănătate mintală. În țările noastre, spitalele pentru pacienții psihiatrici sunt pline de femei care au lucrat ca îngrijitoare în Italia”.

 

Sute de îngrijitoare și-au întrerupt munca din case și au ieșit la protest

 

O altă problemă evidențiată de sindicalist este abuzul de camere pentru a monitoriza badantele: „Am avut rapoarte despre îngrijitori care au fost filmați în baie sau în camera lor”.

Pentru mulți oameni a fost dificil să se alăture „grevei îngrijitorilor”, continuă Hryhorchuk, „și cu atât mai mult să ieșim în stradă, dar 80% din cei aproximativ 2.000 de membri ai noștri s-au prezentat întrerupându-și munca în casele în care sunt angajați”.

Badantele au predat un document Prefecturii pentru a cere o discuție la masa instituțională: dacă regularizările, oprite din martie anul trecut, nu sunt eliberate, activiștii vor organiza o nouă grevă la sfârșitul carantinei.

Solidaritatea cu demonstrația a fost exprimată de unii militanți ai mișcării „Non una di less”.

(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App atunci când se întâmplă ceva important care privește românii din Italia, puteți intra în grupul de Whats App al cititorilor fideli din Diaspora ai StiriDiaspora, accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel