În Albacete, Castilia-La Mancha din Spania, se văd mai multe mahalale care cresc mai ales vara, odată cu venirea muncitorilor sezonieri la muncă la câmp. Însă populația care locuiește în aceste așezări nu răspunde doar profilului lucrătorului sezonier, explică Cheikhou Cisse, președintele Colectivului de Sprijin pentru Imigranți din Albacete. „Din 2007 vizităm așezările și aducem alimente și ajutor”, subliniază el. Problema arată și colibele precare, cu lipsa condițiilor adecvate de salubritate, a infrastructurilor sigure și respingerea socială cauzată de aceste așezări.
Mai multe organizații sociale din Albacete au convocat un miting pentru a cere o soluție după ce 15 barăci au ars pe drumul care duce spre orașul Peñas de San Pedro. Incendiile sunt unele dintre problemele recurente în așezări.
Nu au fost victime, dar gruparea Sin Fronteras Albacete a avertizat că ar putea exista „oricând”. Pentru a încerca să evite nenorocirile viitoare, aceștia au solicitat „urgent” un plan de cazare decent și, deși consideră „vești bune” măsurile care au fost luate la nivel instituțional, le resping ca fiind insuficiente.
„Locuință substandard fără curent electric, fără apă potabilă, fără bucătărie, fără baie”. În 2023 în Albacete sunt oameni care continuă să trăiască așa, au avertizat grupurile care au susținut că au fost încălcate „minime” drepturi ale omului.
Juani García, consilier pentru Atenția Persoanelor al Primăriei Municipiului Albacete, amintește că Primăria a oferit Centrul de Asistență Integrală pentru persoanele fără adăpost din Albacete, după eveniment, pentru cei care au dorit să rămână în acel spațiu. „Până la urmă, nimeni nu a venit pentru că nu a apreciat sau nu a avut nevoie”, adaugă consilierul. De asemenea, reamintește că din 2020, anul crizei de sănătate, a fost lansată echipa de Integrare Socială a orașului cu profesioniști din servicii, asistenți sociali sau educatori, printre alții care lucrează cu persoane în situație de excluziune gravă.
„Lucrăm zilnic, mai ales cu așezările fixe. Apoi mai sunt și alte nuclee care sunt create de nodurile de comunicare pe care le are orașul nostru, unde tinerii se stabilesc în general în căutarea unui loc de muncă”, explică García. În timpul pandemiei, situația din așezări a devenit și mai complicată, cu focare masive de coronavirus forțând oamenii care locuiesc în ele să se izoleze.
La focarele de coronavirus, care au afectat zeci de persoane, s-a adăugat și demolarea depozitelor de pe drumul spre Peñas de San Pedro, care a lăsat persoane fără locuințe. Unii au fost nevoiți să locuiască temporar în corturi.
De la Consiliul Local se indică faptul că competența nu este doar a guvernului municipal, ci că implică alte administrații. Consilierul arată cu degetul spre guvernul central prin Legea imigrării, argumentând că ar putea fi introdus și flexibilizat un permis temporar pentru campanie pentru persoanele care vin în situație ilegală. „Acest lucru ar facilita foarte mult probleme precum locuințele”.
„Prejudecățile împiedică foarte mult accesul la locuințe, motiv pentru care s-a depus multă muncă pentru a sensibiliza atât populația, cât și oamenii de afaceri. Din acest motiv, în oraș și în provincie au fost create ordonanțe pentru a ordona modurile de viață ale acestor oameni și pentru a putea genera resurse”, mai spune García.
Consilierul arată că terenul pe care se află mahalalele nu este municipal și că, conform legislației în vigoare, „nu poți să te duci să iei ce au”. „Nu este o soluție”, subliniază el. Dincolo de a le oferi sfaturi sau puncte de apă potabilă din apropiere, informații sau încercarea de a menține mediile cât mai „curate”. „Nu putem interveni mult mai mult pentru că este teren privat”, stabilește consilierul.
SURSA FOTO: captură eldiario.es
Este al treilea an în care Consiliul Local Albacete pune la dispoziție resursa de cazare temporară cu colaborarea Episcopiei și Cáritas împreună cu Centrul de Asistență Integrală pentru Persoane fără Adăpost, care este disponibil pe tot parcursul anului. „Anul trecut am servit până la 80 de persoane. La centru sunt locuri disponibile chiar acum. Ceea ce se poate oferi se face pe baza unei estimări a antreprenorilor agricoli, a hectarelor si a produsului pentru a ști de câți oameni este necesar. Așa poți estima locurile pentru că dacă nu, unde pui limita?”
Pentru campania din acest an 2023, resursa de cazare temporară a seminarului și Centrul de Atenție va fi repusă, pentru aproximativ 80 de persoane. Este un „succes” pentru ca i se acordă „atenție individualizată”, subliniaza primarul. García asigură că Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor a solicitat informații pentru a putea replica acest model în alte părți ale Spaniei. Ceea ce vrea Consiliul Local este să înființeze un Centru de Integrare pentru persoane temporare, care să aibă o capacitate de aproximativ 100 de persoane. „Sper ca acest proiect să continue”, adaugă el. Acesta va fi situat lângă pensiune în zona din jurul Calle Alcalde Conangla. Oamenii locului au apreciat această inițiativă, dar subliniază că pentru această campanie încă nu există o alternativă de locuit suficientă.
Colectivul de Sprijin pentru Imigranți vizitează mahalalele cel puțin o dată la două săptămâni, formate în principal din români, dar și de alte naționalități. Albacete, explică președintele ACAIM, Cheikhou Cisse, este un punct fundamental pentru populația sezonieră, care începe să sosească odată cu recoltarea usturoiului. Nu numai că lucrează în provincie, ci chiar merg până în Valencia sau Murcia și se întorc la Albacete să doarmă. „Acest lucru este mai ușor pentru muncitori, tocmai din cauza așezărilor”, spune el. Din colectiv calculează că între 100 și 150 locuiesc permanent în aceste locuri, dar că vara se poate ajunge chiar și la 600 de persoane.
„Problema e că este foarte greu să găsești locuințe închiriate și unora li se refuză, așa că sunt forțați să locuiască acolo”, detaliază Cisse. Dar în așezări nu trăiesc doar muncitori sezonieri, ci și persoane fără adăpost care au documente de ședere pe termen lung, de mai mult de zece ani.
„Trebuie găsită o soluție urgentă la această problemă gravă a lucrătorilor sezonieri migranți, care trăiesc prost din cauza condițiilor sociale și economice în care se află”, au avertizat specialiștii, mai ales după incendiul de la sfârșitul lunii aprilie. Sindicatele au cerut Consiliului Local să grăbească „toate procedurile necesare pentru ca Acordul de utilizare a Seminarului și a locurilor acestuia pentru migranți să fie activat, precum și construcția clădirii pentru migranți care a fost anunțată recent de guvern”.
În plus, au reamintit că „Legea îi obligă (n.r. - pe oamenii de afaceri) să ofere locuințe decente celor pe care îi angajează pentru sarcini agricole, ceea ce ar reduce aproape complet situația de precaritate și vulnerabilitate care există în aceste așezări”.
SURSA FOTO: albacetecapital.com
Deși anul trecut au fost angajați peste 9.000 de muncitori sezonieri pentru campania de usturoi, care este prima din Castilla-La Mancha, prognoza este ca în 2023 numărul nu va depăși 7.000. Miguel Esponera, secretarul administrativ al UPA Castilla-La Mancha, spune că este clar că anul acesta s-a înregistrat o reducere a plantațiilor de usturoi. „Sădirea a fost redusă cu 14%, tot în ultimul Tabel Național de Usturoi am fost informați că există și o boală a usturoiului care reduce recoltele. Există incertitudine și se pare că ceea ce ne așteaptă nu este foarte roz”, a punctat el.
Toate acestea se adaugă la secetă și că „de vreme ce nu există apă poate fi și o reducere a apei de irigare, iar aceste lovituri de căldură sunt dăunătoare, nu știm cum vor merge lucrurile”, mai adaugă el.
În cazul usturoiului, cei mai mulți muncitori care sosesc vin din România, și vin cu cazare, iar în multe cazuri vine nu doar muncitorul, ci toată familia lui și au deja cazarea. Fermele au obligația să pună la dispoziție muncitorul, iar în cazul acestor persoane care vin cu familia, în multe cazuri fermierul contractant acționează ca intermediar pentru a le găsi o locuință, spune Esponera.
*******************************************************************************************
Pe câmpurile din Spania lucrează foarte mulți români. Despre condițiile grele de muncă și abuzurile la care sunt supuși, StiriDiaspora.ro a scris în repetate rânduri.
Câteva dintre articolele despre situația din Spania le puteți accesa mai jos:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News