Publicitate
Renata Sturzu din Geretsried este mulțumită și fericită în a doua ei casă. Ea și părinții ei au părăsit România când avea nouă ani. "Geretsried este cu adevărat casa mea", spune ea într-un interviu acordat merkur.de.
Locuri de muncă bune, un condominiu și o mașină: familia o ducea bine în România. "Dar părinții mei au vrut să plece în Germania pentru ca noi, copiii, să avem un viitor mai bun", spune fiica. În orașul natal Reșița, din vestul României, a urmat cursurile unei școli germane. Bunica ei avea rădăcini germane, iar emigrarea în Germania fusese planificată dintotdeauna, explică Renata. Când mutarea a fost iminentă, ea era în clasa a treia. "Am fost scoasă de acolo", își amintește românca. "Aveam nouă ani, nu a fost ușor pentru mine".
Familia de patru persoane s-a stabilit la Geretsried pentru că un unchi al tatălui lor locuia deja la Munchen. Timp de un an, casa de tranziție de atunci din Stein a fost casa lor. Patru dintre ei au împărțit o cameră. "Primul an a fost groaznic pentru mine", își amintește Renata. Nu are amintiri bune din anii de școală până în clasa a șaptea. "Am fost hărțuită". Apoi s-a schimbat complet, a devenit mai încrezătoare în sine și chiar a devenit președinta clasei.
În timpul vacanțelor, ea mergea mereu în România pentru a-și vizita bunica. Când avea 14 ani, a întâlnit acolo un tânăr cu trei ani mai mare decât ea. "A fost o poveste de dragoste de vară", spune românca ce se dedică educării copiilor, având studii în domeniu. Timp de câțiva ani, această iubire s-a aprins în timpul verii. "A fost mereu un du-te-vino", își amintește românca. "Apoi am ajuns la un punct în care ne-am spus: Ori încercăm, ori nu încercăm".
În decembrie 2003, iubitul ei din copilărie a decis să vină în Germania. "În luna februarie a anului următor a fost la ușă, iar în noiembrie ne-am căsătorit", povestește românca. Din această căsătorie au rezultat trei copii, Fabian, Niklas și Alisa. Iar între timp, cuplul este căsătorit de aproape 20 de ani.
În timpul vacanțelor de vară, ei merg în mod regulat în România timp de trei săptămâni. Ospitalitatea joacă un rol important acolo. "Când bați la ușă, masa este pusă imediat", spune românca. "Și, de obicei, nu este vorba doar de cafea. Există și mâncare de mâncat". Felul ei preferat este sarmalele. În mod tradițional, sarmalele sunt pregătite într-o oală de lut. "Pot fi, de asemenea, coapte în cuptor. Dar când ies din oala de lut, au un gust complet diferit". Ca garnitură se servesc ardei iuți și smântână. Bineînțeles, sarmalele nu se servesc doar în România, ci și în Geretsried.
În cea de-a doua casă a sa, Renata spune că este mulțumită și fericită. După ce a lucrat în comerțul alimentar, s-a întors în meseria pe care a învățat-o. Lucrează ca îngrijitoare de copii într-un centru de zi din cartierul Stein. "A fost cea mai bună decizie", spune entuziasmată tânăra de 37 de ani. "Îmi iubesc meseria".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News