Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste jumătate de milion de copii români au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate
WhatsApp
Peste jumătate de milion de copii români au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România. Jumătate dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din judeţele Vrancea şi Galaţi, iar peste jumătate de milion de copii la nivel naţional au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Peste jumătate de milion de copii români au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Sursa - Pexels

"Jumătate dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din judeţele Vrancea şi Galaţi. La nivel naţional, unu din şapte copii din România - 536.000 de copii în cifre absolute - are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvaţi Copiii. Statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care reflectă numărul copiilor aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, arată că 14,32% dintre aceşti copii sunt din Regiunea Sud-Est. Peste 80% dintre copiii rămaşi în ţară şi integraţi în programele educaţionale ale Salvaţi Copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă", se arată într-un comunicat de presă al Salvaţi Copiii România.

Potrivit organizaţiei, serviciile integrate de suport social, psihologic şi educaţional pentru copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate reduc semnificativ riscul de excluziune socială şi abandon şcolar al copiilor.

 

Plecarea părintelui este resimţită ca o traumă



"Pentru copiii rămaşi acasă, plecarea părintelui este resimţită ca o traumă, de cele mai multe ori cea mai mare de până atunci, iar pe fondul de vulnerabilitate emoţională instalat, ei sunt mai predispuşi riscului de abandon şcolar şi de apariţie de tulburări emoţionale şi comportamentale. Este important să ne adresăm tuturor acestor aspecte", a precizat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

În urma programului de sprijin social, psihologic şi educaţional derulat Salvaţi Copiii România în judeţele Vrancea şi Galaţi, pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar al copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, aproximativ 85% dintre copiii integraţi în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, 75% au avut evoluţii pozitive în ceea ce priveşte rezultatele şcolare, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a derulat în ultimele 33 de luni un proiect complex vizând dezvoltarea de servicii integrate de consiliere şi suport, prin cinci programe locale dezvoltate în judeţele Vrancea şi Galaţi. Implicarea directă în comunităţi pentru evaluarea situaţiei copiilor şi familiilor, parteneriatul cu şcolile în care copiii sunt înscrişi, oferirea de servicii multidisciplinare pentru copii şi părinţi/persoanele în grija cărora au rămas, conştientizarea membrilor comunităţilor locale cu privire la nevoile acestor copii şi constituirea de reţele inter-instituţionale locale în care actorii principali sunt şcolile şi serviciile publice de asistenţă socială s-au dovedit a fi elemente de bună practică pentru prevenirea excluziunii sociale şi abandonului şcolar al copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Valoarea totală a proiectului "Protecţie şi educaţie pentru copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinatate", proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, a fost de 4.776.105,55 lei, din care valoare cofinanţare UE 4.059.689,66 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 716.415,89 lei.

 

În 2021 românii au trimis către familii echivalentul a peste nouă miliarde de dolari



În cadrul proiectului, au beneficiat de activităţi directe de sprijin 1.957 de persoane, respectiv 300 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 180 de părinţi/persoane care au copiii în grijă, 1.020 de copii din aceleaşi şcoli, 100 de specialişti şi 357 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect. Totodată, campaniile de informare şi conştientizare din proiect au vizat peste 300.000 de persoane.

Colaboratori în cadrul proiectului au fost Asociaţia Şcoala de Valori, Şcolile Gimnaziale nr. 1 Bilieşti şi Mihail Armencea Adjud, ambele din judeţul Vrancea, iar din judeţul Galaţi Liceul Tehnologic Costache Conachi, comuna Pechea, Şcoala Gimnazială Alexandru Moruzi, comuna Pechea, Şcoala Gimnazială Iorgu Iordan, din Tecuci, precum şi Direcţii de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

Pe lângă acest proiect, Salvaţi Copiii a mai derulat în aceeaşi perioadă alte patru proiecte similare destinate educaţiei şi protecţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Per total, în cele cinci proiecte au fost dezvoltate 32 programe locale în 10 judeţe, care au avut ca beneficiari direcţi 10.636 de persoane, din care 7.347 de copii (copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi alţi copii din aceleaşi şcoli) şi 3.289 de adulţi (părinţi/persoane în grija cărora au rămas copiii, specialişti şi membri ai comunităţii). Campaniile de informare şi conştientizare au vizat peste 1.634.000 de persoane.

Conform datelor Salvaţi Copiii România, peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Aproape un milion de copii (peste 950.000) au sau au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi pe parcursul copilăriei, respectiv aproximativ unul din patru copii a trăit experienţa traumatizantă a despărţirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, o treime dintre copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au ambii părinţi sau părintele unic susţinător de familie plecat. Majoritatea părinţilor trimit bani acasă lunar ajutându-şi familiile să depăşească dificultăţile cu care se confruntă. Din satele Băncii Mondiale, în 2021 românii au trimis către familii echivalentul a peste nouă miliarde de dolari, cea mai mare parte a sumelor fiind cheltuite pentru alimente, întreţinerea gospodăriei şi educaţia copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel